Poliția din Catalonia s-a confruntat sâmbătă cu separatiștii catalani în centrul Barcelonei, în timp ce tensiunile cresc înainte de aniversarea unui an de la referendumul ilegal al regiunii spaniole privind secesiunea, care s-a încheiat cu intervenţia forțelor de securitate, relatează AP, citată de Mediafax. Șase persoane au fost arestate.

Manifestatie pro-secesiune la BarcelonaFoto: Captura YouTube

Separatiștii au aruncat cu o pulbere colorată în poliția locală, ridicând un nor gros și acoperind scuturile anti-revoltă, maşinile de poliție și trotuarul de pe bulevardul central, într-o panoplie de culori strălucitoare. Unii protestatari au aruncat cu proiectile și s-au ciocnit cu bariera de poliție, care a folosit bastoanele din dotare pentru a-i înpinge înapoi.

Confruntările au izbucnit după ce poliția catalană locală a intervenit pentru a forma o barieră atunci când un separatist a aruncat vopsea de culoare mov asupra unui bărbat care făcea parte dintr-un alt grup de susţinători ai poliției spaniole, care solicită o majorare a salariilor. Ofițerii au folosit bastoane pentru a împinge înapoi separatiștii și pentru a-i separa de grupurile oponente.

"Fac un apel pentru calm. Acest oraș a apărat întotdeauna că toată lumea își poate exercita drepturile la libera exprimare ", a declarat primarul Barcelonei Ada Colau pentru Radio Catalunya.

Mai mulți separatiști au umplut o piață centrală din Barcelona, ​​mulți au petrecut noaptea trecută acolo, pentru a forța guvernul regional să modifice ruta marșului susţinut de grupul care sprijină poliția spaniolă. Cei care au susținut poliția spaniolă au mers într-o altă piață din centrul orașului.

Marșul a fost organizat de către asociația de poliție JUSAPOL, care dorește ca cele două forțe de poliție naționale din Spania, poliția națională și Garda civilă să primească aceleaşi salarii ca poliția regională din Catalonia. Referendumul din 1 octombrie 2017 a fost marcat atunci când ofițerii polițiștii și gardienilor civili s-au ciocnit cu alegătorii, rănind sute de persoane.