Curtea Internaţionala de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a anunţat vineri că a primit o plângere din partea autorităţilor palestiniene, care contestă transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, a transmis Reuters, citată deAgerpres.

Unde este ambasada SUA din IerusalimFoto: OCHA / BBC

Potrivit palestinienilor, acest transfer contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 şi trebuie anulat. Palestinienii îndeamnă "Curtea să declare că transferul ambasadei SUA din Israel în Oraşul Sfânt Ierusalim constituie o încălcare a Convenţiei de la Viena", potrivit textului publicat de CIJ pe site-ul său internet.

Ei cer de asemenea ca CIJ să ordone "SUA să-şi retragă misiunea diplomatică din Ierusalim şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale care decurg din Convenţia de la Viena".

Rupând cu linia diplomatică de decenii a predecesorilor săi, preşedintele american Donald Trump a anunţat la 6 decembrie 2017 că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, o iniţiativă unilaterală care a suscitat critici virulente din partea comunităţii internaţionale.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est, partea arabă a oraşului, în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi apoi l-a anexat, proclamând oraşul reunificat drept capitala sa. Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat independent.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra întregului oraş Ierusalim, care adăposteşte locuri sfinte pentru religiile iudaică, creştină şi musulmană.