Zeci de mii de studenți din marile centre universitare scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii. Prețurile cele mai mari sunt la Cluj, unde chiria unui apartament poate ajunge la 880 de euro, dar și la Alba Iulia sau Sibiu costurile au explodat, scrie Mediafax.

Universitatea Babes-Bolyai Foto: ubbcluj.ro

Un apartament cu trei camere se închiriază la Cluj chiar și cu 880 de euro, în timp ce pentru același gen de imobil la Iași se plătesc între 400 și 700 de euro, în timp ce la Alba Iulia doar 300 de euro. La Sibiu, însă, o garsonieră se închiriază cu 400 de euro.

În Cluj-Napoca învață 80.000 de studenți, din care peste 14.000 au locuri în cămine. Scăzând numărul celor care vin din Cluj-Napoca, rămân totuși zeci de mii de studenți care trebuie să rezolve chiria într-un apartament.

Prețurile chiriilor apartamentelor au explodat la Cluj-Napoca înaintea începerii anului universitar, ajungând și la 880 de euro pe lună pentru două sau trei camere. Proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca profită de începerea anului universitar. Astfel, pe pagina de Facebook a unui portal imobiliar au fost postate anunțuri de închirieri apartamente special pentru studenți în diverse cartiere ale municipiului Cluj-Napoca, cu sume cuprinse între 170 de euro și 800 de euro.

Conform sursei citate, o garsonieră din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, se închiriază cu 170 de euro pe lună, în timp ce pe un apartament cu trei camere din același cartier se cer 460 de euro. De asemenea, un apartament cu două camere, situat într-o zonă semicentrală, se închiriază cu 470 de euro, iar unul cu o cameră tot din zona centrală costă 300 de euro.

Un apartament cu trei camere, situat în apropierea Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, se închiriază cu 700 de euro, iar un apartament cu două camere situat aproape de UTCN și Facultatea de Sociologie a UBB costă 800 de euro.

De asemenea, pe un alt site imobiliar, un apartament cu trei camere situat în cartierul Zorilor este închiriat cu 880 de euro.

”Apartamentul este mobilat, dotat cu aer condiționat, plită pe inducție, cuptor electric, frigider, espressor, prăjitor pâine, mașină de spălat, uscător de rufe, mașină de spălat vase, televizor cu diagonala de 140 cm. Totodată, apartamentul este dotat și cu vase de gătit, vase de luat masa și tacâmuri, lenjerii de pat și prosoape”, se arată în anunțul apartamentului cu 880 de euro.

Un agent imobiliar clujean a declarat că orașul a devenit extrem de scump în acest an, dar oferta este condiționată de cerere.

”Dacă există cerere pe piață și cineva este dispus să ofere sume de 700 - 800 de euro, înseamnă că acel apartament se va închiria deoarece sunt studenți străini, majoritatea la UMF, din Franța, pentru care o chirie de până în 500 de euro de persoană nu este o problemă. Mulți preferă această variantă, își mai găsesc un prieten, doi, și închiriază două-trei camere, pentru că își permit din punct de vedere financiar. În plus, sunt și studenți români, cu părinți potenți financiar, și care sunt dispuși să plătească prețul cerut, pentru ca fiul sau fiica lor să locuiască într-un apartament cu toate facilitățile, să aibă camera lor, să poată ajunge la orice oră acasă, nu să stea în cămin, la comun cu alți 3-4 colegi, cu baie pe hol și unde sunt rigori de acces, inclusiv orare”, a explicat agentul imobiliar.

La Iași învață 45.000 de studenţi, care au la dispoziţie 16.500 de locuri de cazare în cămine. Preţul pentru închirierea unei garsoniere porneşte de la 150 de euro pe lună, în timp ce preţul unui apartament cu o cameră porneşte de la 180 de euro pe lună.

"Eu am un apartament cu o cameră, în zona Alexandru cel Bun, pe care îl închiriez cu 180 de euro pe lună. Pe lângă chirie, persoanele interesate trebuie să achite şi utilităţile, respectiv apa, gazul, electricitatea şi căldura, în lunile de iarnă", a declarat Mihai A., proprietar.

Pe de altă parte, există şi chirii ridicate la apartamente, în funcţie de numărul de camere şi de zona în care se află. Astfel, un apartament aflat în zona Podu de Fier, la câteva minute de mers de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa", este închiriat cu 400 de euro pe lună. Potrivit proprietarului, apartamentul are trei camere, este la etajul al doilea al blocului respectiv, fiind complet mobilat şi utilat.

În acelaşi timp, un apartament în zona rezidenţială Copou poate ajunge şi la o chirie de 700 de euro pe lună, acesta fiind, de asemenea, cu trei camere şi complet mobilat şi utilat. "Chiriile pornesc de la 100-150 de euro, vorbind aici despre camere de cămin și garsoniere în zone limitrofe ale Iașului, și ajung chiar și la 700 de euro, în cel mai nou ansamblu rezidențial, din zona Copou, dar vorbim despre penthouse, cu alte condiții, alt spațiu. Totul ține de banii pe care este dispus să îi cheltuiască cel care închiriază", a afirmat Cristian I., agent imobiliar.

Studenţii care au mai puțini bani pot închiri doar o cameră într-un apartament, mai modest și departe de universităţi, cu 400 de lei pe lună.

Chiriile la apartamentele din Alba Iulia sunt mult prea mari pentru studenți, iar înainte de începerea anului universitar cresc cu 5-10%. Un apartament cu două camere, mobilat și utilat, aflat în zonă bună, se închiriază cu cel puțin 250 de euro, iar studenții care nu prind unul dintre cele 800 de locuri din căminele studențești se descurcă greu.

Mircea Trifu, proprietarul unei agenții imobiliare, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un apartament cu două camere, de 50 de metri pătrați, se închiriază cu cel puțin 250 de euro, dacă este utilat și mobilat și se află într-o zonă bună, iar studenții caută astfel de locuințe.

”Înainte de începerea anului universitar prețurile la chirii sunt mai mari cu 5-10%. Un apartament cu trei camere este 300 de euro. Prețul e mai mare cu cât ești mai aproape de universitate, pentru că aceasta se află într-o zonă foarte bună. O garsonieră bună găsești la 200 de euro. Cele mai ieftine garsoniere se închiriază la 100 de euro, dar fără mobilă. Studenții caută complet utilate și mobilate”, a spus Mircea Trifu.

Studenții se orientează și își caută din timp colegi de apartament, pentru a împărți chiria și cheltuielile, dar tot nu se compară cu prețul plătit pentru un loc în cămin, 200 de lei pe lună, cu tot cu apă, gaz, curent și alte cheltuieli de întreținere.

Mihaela, o studentă în anul III la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a declarat că a vrut neapărat un loc în cămin în primul an de facultate, deoarece când a venit din județul Mureș nu știa pe nimeni în oraș, iar astfel a avut ocazia să își facă prieteni.

”Este și mai ieftin, și aproape de facultate, iar eu nu cunoșteam orașul. Și acum tot în cămin am rămas. Sunt de părere că viața de student se trăiește în cămin”, a spus Mihaela.

Andrei, un alt student al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a venit de la Câmpeni, a declarat că a ales să-și închirieze un apartament alături de un prieten deoarece vrea mai multă liniște.

”Și căminul era o variantă bună, însă am ales o chirie, alături de un prieten și pentru că am găsit un preț decent, dar și pentru că vreau mai multă liniște și să ocup singur o cameră”, a spus Andrei.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziţia studenţilor patru cămine, în care sunt circa 800 de locuri, iar taxa de cazare este 200 de lei pe lună.

La Sibiu, în pragul începerii anului universitar, prețurile au explodat: o garsonieră într-o zonă centrală se închiriază și cu 400 de euro.

Cei care nu își permit „luxul” de a sta în centru pot închiria garsoniere cu prețuri cuprinse între 180 și 250 de euro în cartierele orașului, cele mai ieftine fiind cele de la periferie.

Un apartament cu două camere, stil vagon, nedecomandat, în cartiere precum Broscărie, Gușterița, Cireșica, Turnișor se închiriază cu 250 de euro, iar în Ștrand, Calea Dumbrăvii sau bulevardul Mihai Viteazu, zone mai apropiate de facultăți, prețul trece de 350 de euro pentru același apartament stil vagon.

Site-urile care promovează anunțuri imobiliare sunt pline de anunțuri ale studenților care au închiriat un apartament, iar acum își caută coleg sau colegă pentru a împărți chiria.

La Sibiu, în 1 octombrie încep facultatea 15.000 de studenți, de la Universitatea „Lucian Blaga” și de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.