Pesta porcină africană se extinde la periferiile orașului Galați, unde a fost descoperit încă un focar al virusului. În urmă cu două zile, prezența virusului fusese confirmată într-o gospodărie din extravilanul municipiului, spre granița cu Republica Moldova, relatează Mediafax.

Pesta porcină africană a apărut într-o gospodărie cu 88 de porci de la periferia orașului Galați. Imediat autoritățile locale s-au reunit în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și au aprobat planul de măsuri.

„Aseară (vineri seară - n.r.) am avut un Comitet pentru Situații de Urgență Extraordinar. Am primit un buletin privind o suspiciune la o gospodărie în zona Bazinului Nou a municipiului Galați”, a declarat prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

În gospodăria aflată pe o stradă de la marginea orașului sunt aproape 90 de porci adulți și purcei. Prezența virusului a fost confirmată de Laboratorul din Bacău, iar porcii vor fi eutanasiați pe parcursul zilei. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au decis să sacrifice și porcii din curțile învecinate, aproximativ 135 de animale fiind vizate de acțiunea veterinarilor.

„Gospodăria este situată la ieșirea din orașul Galați, în zona de reper Bazinul Nou, pe stânga. Astăzi are loc acțiunea de ucidere preventivă a porcilor din gospodărie. Acolo este un grup izolat de case, pe două străduțe. În zona respectivă, în baza de date, apar 135 de porci în toate casele, gospodăriile, anexele, să vedem câți găsim. În gospodăria cu pestă sunt 19 porci adulți și 69 de purcei recent fătați, au maximum o lună și jumătate”, a anunțat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Carmen Stroia.

Focarul confirmat sâmbătă este cel de al 14-lea din județul Galați după cele din Suceveni, Piscu, Cavadinești, Tudor Vladimirescu și municipiul Galați.

Până în prezent, în județul Galați au fost sacrificați peste 300 de porci din cauza pestei porcine africane, iar proprietarii urmează să fie despăgubiți.