Organizatia Human Rights Watch relateaza in raportul sau anual publicat joi despre incidentul din februarie din Kosovo, cand jandarmii romani au ucis doi protestatari, reafirma ca Romania ar fi gazduit inchisori ilegale CIA, dar mentioneaza si criza cu Italia generata de cazul Mailat. Acestea sunt trei capitole la care Romania este criticata de organizatie, relateaza NewsIn.

In cadrul capitolului care se refera la "La lupta impotriva terorismului si drepturile omului", raportul Human Rights Watch 2008 arata ca "Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a confirmat in iunie 2007 faptul ca CIA a detinut inchisori ilegale pentru suspectii de terorism in Romania si Polonia , in perioada 2003-2005". Prizonierii din acele inchisori erau supusi unor "tehnici de interogare similare cu tortura".

Sectiunea "Stadiul respectarii drepturilor omului in statele membre UE" din Human Rights Watch 2008 contine referiri la relatiile tensionate dintre Romania si Italia generate de cazul Mailat si decretul de urgenta adoptat de guvernul italian.

In capitolul referitor la "Impunitate si acces la justitie", raportul din 2008 mentioneaza incidentul in care un contingent de politie al Romaniei, care actiona sub comanda misiunii ONU din Kosovo, a deschis focul cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene, in februarie 2007, in timpul unui protest violent, omorand doi manifestanti si ranind multi altii.