În plină campanie pentru referendum în care susținătorii familiei tradiționale marșează pe ideea că, fără modificarea Constituției, există pericolul legiferării căsătoriilor gay, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, face o declarație cinică, susținând, într-un interviu, că nu există „dreptul la căsătorie pentru persoane de același sex” și că inclusiv o persoană homosexuală se poate căsători, dacă respectă regulile acestei instituții, să aibă peste 18 ani și un partener de sex opus.

Vasile BanescuFoto: basilica.ro

Întrebat, într-un interviu pentru Libertatea, dacă prin redefinirea familiei în Constituție nu încalcă drepturile persoanelor de același sex, Bănescu a negat, precizând că se vorbește de un drept care nu există în jurisprudența europeană, respectiv dreptul la căsătorie pentru persoanele de același sex.

„Cei care vorbesc asta vorbesc despre un drept care nu există, se numește dreptul la căsătorie pentru persoane de același sex. În toată jurisprudența europeană nu există un asemenea drept. Și, dacă stăm să ne gândim bine, dreptul la căsătorie nici nu poate fi clamat nici de noi, heterosexualii. De ce spun asta, e un drept care poate fi comparat cu dreptul la sănătate, cu dreptul de a încheia un contract. Căsătoria, până la urmă, civilă este un contract, ea nu e o legalizare sau o eliberare a unui certificat pentru iubire. Am înțeles că se vorbește acum că limităm dreptul la iubire al cuiva, nici vorbă de așa ceva. Căsătoria este o instituție cu niște reguli structurante ale ei. În această instituție intri prin vocație. Unii au vocația celibatului, alții a familiei, fiecare este liber să aleagă sau nu. Inclusiv o persoană homosexuală se poate căsători, doar dacă respectă regulile acestei instituții: adică să aibă cel puțin 18 ani, sau 16 cu voia tutorelui, să nu fie o persoană alienată mintal și să nu aleagă ca partener al ei o persoană de grad apropiat de rudenie, dar să fie, evident, un partener de sex opus”, a spus Bănescu.

Erată: Dintr-o eroare, în varianta inițiala a titlului apărea „un partener de același sex” în loc de „un partener de sex opus”.