CCR: Prevederi din Codul Penal referitoare la majorarea unei pedepse, declarate neconstituționale

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2018, 21:21 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala
Curtea Constituţională a decis joi că este neconstituţională o sintagmă dintr-un articol din Codul penal prin care se stabileşte modalitatea de majorare a pedepsei cu închisoarea în cazul săvârşirii a două infracţiuni.


Potrivit unui comunicat al CCR transmis joi și citat de Agerpres, Plenul Curţii a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 129 alineatul (2) litera b) din Codul penal, dispoziţiile criticate având drept conţinut:

"În cazul săvârşirii a două infracţiuni, dintre care una în timpul minorităţii şi una după majorat, pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă, iar pentru infracţiunea săvârşită după majorat se stabileşte o pedeapsă, după care: (...) b) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat".


În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 129 alineatul (2) litera b) din Codul penal şi a constatat că sintagma "cel puţin" din cuprinsul acestora este neconstituţională.

"În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că dispoziţiile articolului 129 alineatul (2) litera b) din Codul penal încalcă principiul egalităţii în drepturi şi libertatea individuală, prevăzute la articolul 16 şi articolul 23 din Constituţie. În acest sens, s-a reţinut că textul criticat prevede, în privinţa persoanelor majore, care au săvârşit o infracţiune ulterior împlinirii vârstei majoratului şi o infracţiune în timpul minorităţii, un regim sancţionator al concursului de infracţiuni care poate fi mai sever decât cel reglementat în privinţa persoanelor majore care au săvârşit infracţiuni după împlinirea majoratului", precizează judecătorii constituţionali.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















944 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by