Pesta porcină africană se extinde în județul Galați, unde a fost descoperit încă un focar al virusului. Prezența virusului a fost confirmată într-o gospodărie cu 34 de porci din extravilanul municipiului Galați, unde fusese găsit un mistreț mort, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pesta porcină africană a apărut într-o gospodărie de la periferia orașului Galați, în zona Zătun, înspre granița cu Republica Moldova. Imediat autoritățile locale s-au reunit în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și au aprobat planul de măsuri.

„Am aprobat planul de măsuri cu privire la suspiciunea de pestă porcină la o gospodărie din extravilanul municipiului Galați. Ședința s-a încheiat, măsurile se vor lua de urgență”, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

Prezența virusului la gospodăria din municipiul Galați a fost confirmată de un laborator din Bacău. Deoarece este vorba despre o curte izolată, autoritățile vor eutanasia toți porcii din interior, dar nu vor lua și alte măsuri speciale.

„Este vorba despre o gospodărie din zona Bădălan-Zătun. În urmă cu două zile, proprietarul a informat veterinarul. Medicul s-a deplasat la fața locului, noi am fost anunțați, am luat probe și le-am trimis la laboratorul din Bacău unde suntem arondați. Rezultatul este pozitiv. Procedăm în gospodărie la uciderea animalelor. Acolo sunt patru porci adulți și 30 de purcei recent fătați. Se va face evaluarea pagubelor pentru acordarea de despăgubiri”, a anunțat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Carmen Stroia.

Focarul de la Zătun este cel de al 13-lea din județul Galați după cele din Suceveni, Piscu, Cavadinești, Tudor Vladimirescu și municipiul Galați.

Tot la Zătun, în urmă cu trei săptămâni a fost descoperit un mistreț mort din cauza pestei porcine.

În total, în județul Galați au fost sacrificați aproape 300 de porci din cauza pestei porcine africane, iar proprietarii urmează să fie despăgubiți.