​​O viziune întunecată și limitată despre lume, de la un conducător tot mai izolat. Donald Trump pretindea în campania sa electorală pentru președinție că „lumea râde de noi”. Și acum râde cu adevărat - de el, scrie New York Times. Pentru Trump, momentul nu a fost doar jenant. El a evidenţiat tocmai fabulaţiile unui preşedinte care, potrivit observatorilor de la "The Washington Post", de la preluarea funcţiei, a făcut peste 5.000 de declaraţii false sau care au indus în eroare, citează Rador.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

THE NEW YORK TIMES: Președintele Trump ia cuvântul la ONU [râsete] (editorial)

Donald Trump pretindea în campania sa electorală pentru președinție că „lumea râde de noi”. Și acum râde cu adevărat - de el.

Confundând aparent marți Adunarea Generală a ONU cu un miting de campanie electorală, dl Trump și-a început discursul anual - în mod normal o ocazie solemnă pentru un președinte de a evalua starea lumii - fălindu-se că administrația lui „a realizat mai mult decât aproape oricare altă administrație din istoria acestei țări”.

Acela a fost momentul în care pe alți conducători de state i-a pufnit râsul. „Nu mă așteptam la reacția asta”, a replicat dl Trump, cu aerul unui comediant aflat în fața unui public ostil, „dar e în regulă.” De fapt, nu e în regulă. Președintelui american i se râde acum în față la cel mai important forum internațional.

În discursul său de anul trecut de la ONU, dl Trump a prezentat pentru prima dată temele suveranității și identității naționale americane (și s-a angajat să „distrugă total” Coreea de Nord). Anul acesta el a venit cu o afirmare mai șlefuită a agendei sale primitive, lăsând la o parte faptul că este și cam incoerentă.

„Fiecare dintre noi, cei aflați astăzi aici, este emisarul unei culturi distincte, unei istorii bogate și al unui popor unit de legături ale amintirii, tradiției și valorilor care fac patriile noastre să fie ca nicăieri altundeva pe pământ”, a declarat președintele. „Acesta este motivul pentru care America va alege întotdeauna independența și cooperarea în defavoarea guvernării, controlului și dominației globale.”

El a adăugat: „SUA nu vă vor spune cum să trăiți sau să munciți ori să venerați. Nu vă cerem, în schimb, decât să ne onorați suveranitatea.”

Ce a vrut să zică președintele, mai exact, prin „guvernare globală” nu este clar. Dar părea pornit să invoce falsa viziune a unei conspirații a instituțiilor internaționale, în calitatea lor de „birocrație globală non-responsabilă, nealeasă” pornită să șteargă frontierele și să elimine guvernele naționale.

„Noi respingem ideologia globalismului”, a declarat dl Trump, „și îmbrățișăm doctrina patriotismului.”

Dl Trump a afirmat că ONU are un oarecare potențial de a face bine și, a recunoscu t implicit că, în ciuda fanfaronadei sale, SUA nu pot spera cu adevărat să meargă singure într-o epocă a amenințărilor transnaționale - atunci când a mulțumit Coreii de Sud, Chinei și Japoniei pentru colaborarea cu SUA în vederea reducerii pericolului nuclear reprezentat de Coreea de Nord. Însă el și-a reiterat deciziile de a retrage SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și de a rupe colaborarea cu Tribunalul Penal Internațional, pe care l-a denunțat ca neavând „nici o jurisdicție, nici o legitimitate și nici o autoritate”.

Președintele părea să nu înțeleagă absolut deloc că organismele pe care le critica, inclusiv Organizația Mondială a Comerțului, fac parte dintr-un sistem postbelic înființat de către SUA și aliații lor și că America încă mai deține o influență considerabilă pentru a putea insufla reforme, cu condiția ca liderii ei să fie suficient de interesați să încerce.

Dl Trump a fost destul de explicit în prezentarea viziunii sale conform căreia asistența externă este o răsplată pentru comportamentul bun și loialitatea personală. „Mergând mai departe”, a declarat el, „noi nu vom acorda ajutoare externe decât acelora care ne respectă și care, sincer, sunt prietenii noștri.”

Nu a existat nici o referire la faptul că ajutoarele externe erau folosite ca un instrument strategic de protejare a intereselor americane de securitate prin lupta cu terorismul, promovarea democrației, eradicarea bolilor, încurajarea comerțului și cultivarea aliaților.

Pentru dl Trump nu contează decât relațiile de tip tranzacțional și mesajul politic pe care-l transmite el audienței sale interne.

THE WASHINGTON POST: ‘Oamenii râd de un preşedinte’: cu discursul său de la ONU, Trump a avut parte exact de soarta de care mereu s-a temut

Preşedintele Trump a susţinut de multă vreme că alte ţări au avut de profitat de pe urma Statelor Nite - "(SUA) au ajuns de râsul lumii", transmitea el pe Twitter în 2014 - iar ascensiunea sa politică s-a bazat pe premisa că el dispunea de forţa şi de aplombul necesar ca să schimbe situaţia.

Dar, marţi, la Adunarea Generală a ONU, pe cea mai mare scenă a lumii, el a căpătat ceea ce merita. Rostind un discurs menit să stabilească "suveranitatea" SUA asupra "mofturilor" şi nevoilor altor ţări, momentul de triumf al preşedintelui a dispărut din primul minut, el fiind întâmpinat cu râsete - pe seama lui.

Momentul jenant s-a creat atunci când Trump s-a lăudat că, în doi ani, administraţia sa a realizat mai multe decât au realizat "aproape toate administraţiile" din istoria americană, ceea ce a stârnit hohote de râs în sala imensă.

Preşedintele a părut uimit. "Nu mă aşteptam la reacţia asta, dar e-n regulă", a spus el.

Asistenţa a râs din nou, de data asta poate din simpatie.

Trump şi-a continuat alocuţiunea, care a mai durat încă 34 de minute, dar momentul a marcat riposta comunităţii internaţionale în faţa unui preşedinte care s-a distrat "luând-şi la pumni" aliaţii şi partenerii tradiţionali ai SUA pe teme de comerţ, alianţe de securitate şi bonomie diplomatică în general.

"Era mereu obsedat de faptul că oamenii râd de preşedinte. Încă de pe la mjlocul anilor '80, el spunea: "Lumea râde de noi. Ne crede nebuni", povesteşte Thomas Wright, analist pentru probleme europene la Brookings Institution. "Nu fusese niciodată adevărat, dar el spunea asta despre fiecare preşedinte. E pentru prima oară când constat că oamenii au râs într-adevăr de un preşedinte. Cred că asta o să-l scoată din minţi. Va avea efect asupra tuturor ezitărilor pe care le va avea de-acum încolo".

Pentru Trump, momentul nu a fost doar jenant. El a evidenţiat tocmai fabulaţiile unui preşedinte care, potrivit observatorilor de la "The Washington Post", de la preluarea funcţiei, a făcut peste 5.000 de declaraţii false sau care au indus în eroare.

Cum alegerile de la mijlocul mandatului se apropie, Trump a început să înşire o lungă listă cu realizările administraţiei, la un moment dat ajungând chiar "să le recite", la un miting electoral, de pe două foi de hârtie pe care le-a scos din haină.

Făcând asta, preşedintele şi-a trâmbiţat ca de-obicei marile succese şi s-a plasat pe un loc mai favorabil în istorie comparativ cu ale celor mai mari conducători ai ţării. Săptămâna trecută, la un miting defăşurat la Springfield, statul Montana, Trump şi-a "ornamentat" alocuţiunea de o oră, îmbrobodindu-şi publicul cu un text afişat pe un teleprompter despre curajul întemeietorilor Americii, după care a ieşit din scenariu ca să afirme că alegerea sa din 2016 a reprezentat "cea mai măreaţă mişcare din istoria ţării noastre".

La Naţiunile Unite, afirmaţiile lui Trump, potrivit cărora el ar fi făcut în mai puţin de doi ani mai mult decât toate cele 44 de administraţii anterioare, au depăşit orice realitate - sau aroganţă. Diferenţa a constat în faptul că el nu a mai vorbit într-o cameră plină de suporteri înfierbântaţi, cu şepci "MAGA" (prescurtare de la Make America Great Again, sloganul campaniei electorale a lui Donald Trum, n. red.) pe cap, care îl ovaţionează.

"Pe de-o parte, îţi spui: "Doamne, ce groaznic e să vezi un preşedinte american care se face de râs pe scena mondială", afirmă Julie Smith, care a fost consilier adjunct pentru probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Joe Biden.

"Dar pe de altă parte, îţi face bine să vezi că Trump a ieşit, în sfârşit, din balonul mitingurilor electorale care îi dau mereu impresia că toată lumea este de acord cu minciunile pe care le spune", daugă dna Smith care a urmărit discursul lui Trump de la Berlin, unde se află pentru un an ca bursieră a Academiei Bosch. "A existat un moment când mi-am spus: 'E bine că preşedintele constată cum îl vede restul lumii'".

Marţi, în mediile de socializare, criticii lui Trump au început imediat să se distreze pe seama lui.

"Pe vremuri, la AGONU, preşedinţii americani stabileau agenda internaţională. Acum Trump se face de râs", a scris pe Twitter Ben Rhodes, care a fost consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama şi care a ajutat la redactarea discursurilor sale de la ONU.

Dar după-amiază, Trump a arborat un aer nonşalant, spunându-le reporterilor că momentul din timpul discursului "a fost creat special ca să provoace nişte râsete". Dar cei mai mulţi observatori n-au crezut asta, declaraţia venind din partea unui preşedinte care deseori se face de râs şi ale cărui exprimări greşite îl pun într-o lumină nemiloasă.

"Are să doară", afirmă Wright, analistul de la Brookings Institution. "S-a filmat şi a fost ceva spontan. Pe una dintre cele mai mari scene ale lumii".

Articol de David Nakamura (preluare Rador)