NY Times: Președintele Trump ia cuvântul la ONU [râsete]/ Washington Post: Trump a avut parte exact de soarta de care mereu s-a temut

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2018, 22:54 Actualitate | Esenţial


Donald Trump
Foto: Captura YouTube
​​O viziune întunecată și limitată despre lume, de la un conducător tot mai izolat. Donald Trump pretindea în campania sa electorală pentru președinție că „lumea râde de noi”. Și acum râde cu adevărat - de el, scrie New York Times. Pentru Trump, momentul nu a fost doar jenant. El a evidenţiat tocmai fabulaţiile unui preşedinte care, potrivit observatorilor de la "The Washington Post", de la preluarea funcţiei, a făcut peste 5.000 de declaraţii false sau care au indus în eroare, citează Rador.

THE NEW YORK TIMES: Președintele Trump ia cuvântul la ONU [râsete] (editorial)

Donald Trump pretindea în campania sa electorală pentru președinție că „lumea râde de noi”. Și acum râde cu adevărat - de el.

Confundând aparent marți Adunarea Generală a ONU cu un miting de campanie electorală, dl Trump și-a început discursul anual - în mod normal o ocazie solemnă pentru un președinte de a evalua starea lumii - fălindu-se că administrația lui „a realizat mai mult decât aproape oricare altă administrație din istoria acestei țări”.

Acela a fost momentul în care pe alți conducători de state i-a pufnit râsul. „Nu mă așteptam la reacția asta”, a replicat dl Trump, cu aerul unui comediant aflat în fața unui public ostil, „dar e în regulă.” De fapt, nu e în regulă. Președintelui american i se râde acum în față la cel mai important forum internațional.

În discursul său de anul trecut de la ONU, dl Trump a prezentat pentru prima dată temele suveranității și identității naționale americane (și s-a angajat să „distrugă total” Coreea de Nord). Anul acesta el a venit cu o afirmare mai șlefuită a agendei sale primitive, lăsând la o parte faptul că este și cam incoerentă.

„Fiecare dintre noi, cei aflați astăzi aici, este emisarul unei culturi distincte, unei istorii bogate și al unui popor unit de legături ale amintirii, tradiției și valorilor care fac patriile noastre să fie ca nicăieri altundeva pe pământ”, a declarat președintele. „Acesta este motivul pentru care America va alege întotdeauna independența și cooperarea în defavoarea guvernării, controlului și dominației globale.”

El a adăugat: „SUA nu vă vor spune cum să trăiți sau să munciți ori să venerați. Nu vă cerem, în schimb, decât să ne onorați suveranitatea.”

Ce a vrut să zică președintele, mai exact, prin „guvernare globală” nu este clar. Dar părea pornit să invoce falsa viziune a unei conspirații a instituțiilor internaționale, în calitatea lor de „birocrație globală non-responsabilă, nealeasă” pornită să șteargă frontierele și să elimine guvernele naționale.

„Noi respingem ideologia globalismului”, a declarat dl Trump, „și îmbrățișăm doctrina patriotismului.”

Dl Trump a afirmat că ONU are un oarecare potențial de a face bine și, a recunoscu t implicit că, în ciuda fanfaronadei sale, SUA nu pot spera cu adevărat să meargă singure într-o epocă a amenințărilor transnaționale - atunci când a mulțumit Coreii de Sud, Chinei și Japoniei pentru colaborarea cu SUA în vederea reducerii pericolului nuclear reprezentat de Coreea de Nord. Însă el și-a reiterat deciziile de a retrage SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și de a rupe colaborarea cu Tribunalul Penal Internațional, pe care l-a denunțat ca neavând „nici o jurisdicție, nici o legitimitate și nici o autoritate”.

Președintele părea să nu înțeleagă absolut deloc că organismele pe care le critica, inclusiv Organizația Mondială a Comerțului, fac parte dintr-un sistem postbelic înființat de către SUA și aliații lor și că America încă mai deține o influență considerabilă pentru a putea insufla reforme, cu condiția ca liderii ei să fie suficient de interesați să încerce.

Dl Trump a fost destul de explicit în prezentarea viziunii sale conform căreia asistența externă este o răsplată pentru comportamentul bun și loialitatea personală. „Mergând mai departe”, a declarat el, „noi nu vom acorda ajutoare externe decât acelora care ne respectă și care, sincer, sunt prietenii noștri.”

Nu a existat nici o referire la faptul că ajutoarele externe erau folosite ca un instrument strategic de protejare a intereselor americane de securitate prin lupta cu terorismul, promovarea democrației, eradicarea bolilor, încurajarea comerțului și cultivarea aliaților.

Pentru dl Trump nu contează decât relațiile de tip tranzacțional și mesajul politic pe care-l transmite el audienței sale interne.


THE WASHINGTON POST: ‘Oamenii râd de un preşedinte’: cu discursul său de la ONU, Trump a avut parte exact de soarta de care mereu s-a temut

Preşedintele Trump a susţinut de multă vreme că alte ţări au avut de profitat de pe urma Statelor Nite - "(SUA) au ajuns de râsul lumii", transmitea el pe Twitter în 2014 - iar ascensiunea sa politică s-a bazat pe premisa că el dispunea de forţa şi de aplombul necesar ca să schimbe situaţia.

Dar, marţi, la Adunarea Generală a ONU, pe cea mai mare scenă a lumii, el a căpătat ceea ce merita. Rostind un discurs menit să stabilească "suveranitatea" SUA asupra "mofturilor" şi nevoilor altor ţări, momentul de triumf al preşedintelui a dispărut din primul minut, el fiind întâmpinat cu râsete - pe seama lui.

Momentul jenant s-a creat atunci când Trump s-a lăudat că, în doi ani, administraţia sa a realizat mai multe decât au realizat "aproape toate administraţiile" din istoria americană, ceea ce a stârnit hohote de râs în sala imensă.
Preşedintele a părut uimit. "Nu mă aşteptam la reacţia asta, dar e-n regulă", a spus el.
Asistenţa a râs din nou, de data asta poate din simpatie.

Trump şi-a continuat alocuţiunea, care a mai durat încă 34 de minute, dar momentul a marcat riposta comunităţii internaţionale în faţa unui preşedinte care s-a distrat "luând-şi la pumni" aliaţii şi partenerii tradiţionali ai SUA pe teme de comerţ, alianţe de securitate şi bonomie diplomatică în general.

"Era mereu obsedat de faptul că oamenii râd de preşedinte. Încă de pe la mjlocul anilor '80, el spunea: "Lumea râde de noi. Ne crede nebuni", povesteşte Thomas Wright, analist pentru probleme europene la Brookings Institution. "Nu fusese niciodată adevărat, dar el spunea asta despre fiecare preşedinte. E pentru prima oară când constat că oamenii au râs într-adevăr de un preşedinte. Cred că asta o să-l scoată din minţi. Va avea efect asupra tuturor ezitărilor pe care le va avea de-acum încolo".

Pentru Trump, momentul nu a fost doar jenant. El a evidenţiat tocmai fabulaţiile unui preşedinte care, potrivit observatorilor de la "The Washington Post", de la preluarea funcţiei, a făcut peste 5.000 de declaraţii false sau care au indus în eroare.

Cum alegerile de la mijlocul mandatului se apropie, Trump a început să înşire o lungă listă cu realizările administraţiei, la un moment dat ajungând chiar "să le recite", la un miting electoral, de pe două foi de hârtie pe care le-a scos din haină.

Făcând asta, preşedintele şi-a trâmbiţat ca de-obicei marile succese şi s-a plasat pe un loc mai favorabil în istorie comparativ cu ale celor mai mari conducători ai ţării. Săptămâna trecută, la un miting defăşurat la Springfield, statul Montana, Trump şi-a "ornamentat" alocuţiunea de o oră, îmbrobodindu-şi publicul cu un text afişat pe un teleprompter despre curajul întemeietorilor Americii, după care a ieşit din scenariu ca să afirme că alegerea sa din 2016 a reprezentat "cea mai măreaţă mişcare din istoria ţării noastre".

La Naţiunile Unite, afirmaţiile lui Trump, potrivit cărora el ar fi făcut în mai puţin de doi ani mai mult decât toate cele 44 de administraţii anterioare, au depăşit orice realitate - sau aroganţă. Diferenţa a constat în faptul că el nu a mai vorbit într-o cameră plină de suporteri înfierbântaţi, cu şepci "MAGA" (prescurtare de la Make America Great Again, sloganul campaniei electorale a lui Donald Trum, n. red.) pe cap, care îl ovaţionează.
"Pe de-o parte, îţi spui: "Doamne, ce groaznic e să vezi un preşedinte american care se face de râs pe scena mondială", afirmă Julie Smith, care a fost consilier adjunct pentru probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Joe Biden.

"Dar pe de altă parte, îţi face bine să vezi că Trump a ieşit, în sfârşit, din balonul mitingurilor electorale care îi dau mereu impresia că toată lumea este de acord cu minciunile pe care le spune", daugă dna Smith care a urmărit discursul lui Trump de la Berlin, unde se află pentru un an ca bursieră a Academiei Bosch. "A existat un moment când mi-am spus: 'E bine că preşedintele constată cum îl vede restul lumii'".
Marţi, în mediile de socializare, criticii lui Trump au început imediat să se distreze pe seama lui.

"Pe vremuri, la AGONU, preşedinţii americani stabileau agenda internaţională. Acum Trump se face de râs", a scris pe Twitter Ben Rhodes, care a fost consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama şi care a ajutat la redactarea discursurilor sale de la ONU.

Dar după-amiază, Trump a arborat un aer nonşalant, spunându-le reporterilor că momentul din timpul discursului "a fost creat special ca să provoace nişte râsete". Dar cei mai mulţi observatori n-au crezut asta, declaraţia venind din partea unui preşedinte care deseori se face de râs şi ale cărui exprimări greşite îl pun într-o lumină nemiloasă.

"Are să doară", afirmă Wright, analistul de la Brookings Institution. "S-a filmat şi a fost ceva spontan. Pe una dintre cele mai mari scene ale lumii".

Articol de David Nakamura (preluare Rador)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3711 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  ... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 23:11)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  eu zic ca e mai proasta a noastra ...
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Joi, 27 septembrie 2018, 8:40)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Macar la noi n-a fost aleasa prin vot, desi unii ar vota si o oaie sau un criminal in serie abia iesit din puscarie daca asa le-ar zice PSD-ul ca o vor duce bine.
  • -2 (6 voturi)    
   si al vostru e mai... (Joi, 27 septembrie 2018, 12:10)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   la adunarea generala a onu este o mandrie sa vorbesti in limba ta, limba nationala a tzarii pe care o reprezinti. dar, vai, uitai, nu e limba lui...
   la onu nu exista limba oficiala, toate limbile statelor membre sunt oficiale si au translatori pt. toate.
   asa e can' ai prima doamna profa de inglish, te scremi intr'o limba tertza.
   iar noi ne mandrim cu el, ca ce bine vorbeste engleza...
   asa de bine ca nici nu ne pasa ce mai spune pe acolo...
   apropo, n'a ras nimeni, cativa s'au trezit la sfarsit, si'au aplaudat. reciprocitate ioropeana...
   • -3 (5 voturi)    
    p s (Joi, 27 septembrie 2018, 13:53)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    era de asteptat ca un jurnalist roman sa faca, o asa ampla analiza, discursului tinut de cel ce reprezinta romania....
    se pare ca, hn inca mai lucreaza la asta. :-))
 • -6 (26 voturi)    
  Cine ride la urma,ride mai bine... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 23:32)

  antonioro [utilizator]

  Pina una-alta,Trump a facut exact ce a primis in campania electorala.La punct si virgula.Economia duduie si creste cu peste 4% pe an-aproape neverosimil pentru o economie dezvoltata.In America se traieste mult mai bine decit pe vremea socialistului Obama.Lasa-i pe globalistii de la ONU sa rida(in timp ce popoarele lor se zbat in inflatie si somaj),cit de curind o sa le piara risul.Trump nu uita si nu iarta.Cum se face ca citati doar oficinele astea socialiste tip NYT,Washington Post sau CNN?
  • +7 (13 voturi)    
   hmmm (Miercuri, 26 septembrie 2018, 23:53)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui antonioro

   Dacă nu mă-nșel, creștere economică de peste 4% a fost și pe vremea lui Obama, iar economia americană e-n creștere neîntreruptă de vreo 78 de luni.
   • -1 (1 vot)    
    ce a fost?? (Vineri, 28 septembrie 2018, 9:46)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Poate mai revizuiesti cifrele cu cresterea de pe vremea lui Obama.
  • -6 (16 voturi)    
   Ca om care traieste in America (Joi, 27 septembrie 2018, 0:02)

   ap101 [utilizator] i-a raspuns lui antonioro

   si care n a votat Trump, trebuie sa recunosc ca economia e pe plus. Da, duduie. Pentru Hotnews--mai schimbati-va sursele sau macar cautati surse independente. Cnn, nytimes, etc sunt extrem de biased si pro-democrats intr un felcare nici macar nu mai e amuzant. o zic ca unul care are simpatii de stanga...
   • -3 (11 voturi)    
    astia care tzi'au dat minus (Joi, 27 septembrie 2018, 9:49)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui ap101

    si nu traiesc in america, ci la poplaca sau la academia de la baneasa, stiu mai bine !
    stiu ca se uita la digi 24, la zvonalitatea tv si citesc hn. :-))
    sau li se spune la cursuri...
  • +7 (13 voturi)    
   "Aplauze puternice, prelungite" (Joi, 27 septembrie 2018, 0:19)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui antonioro

   Vezi că ai uitat să închei cu "Trăiască mult iubitul și stimatul Donald Trump, cîrmaciul nostru neînfricat."

   P.S. Economia a crescut cu 4.6, 4.9 și 5.2 sub Obama (în 2011 și 2014).
   • -6 (12 voturi)    
    sub obama (Joi, 27 septembrie 2018, 9:52)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    au crescut numai actiunile rusilor in lume, dar mai ales in siria...
    si banii din conturile off shore ale businessurilor americane.
    si sa nu uit, impozitul pe venitul americanilor !
   • -1 (1 vot)    
    Obama mai avea putin si depasea China (Vineri, 28 septembrie 2018, 9:49)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    La crestere economica. Cred ca astea sunt cifre date de INS-ul nostru fiindca uite ce zic astia
    https://www.statista.com/statistics/188165/annual-gdp-growth-of-the-united-states-since-1990/
    Dar ai dreptate Obama a adus pacea in lume si a crescut economia US cat elefantul.
  • +2 (10 voturi)    
   a facut si zidul promis? (Joi, 27 septembrie 2018, 0:23)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui antonioro

   parca nu.
 • -6 (12 voturi)    
  Ei, lasati, (Joi, 27 septembrie 2018, 1:28)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  ca nu au ras DE el; au ras LA el, din simpatie. Si asa a inteles-o si el, ca nu e prost, cum il cred unii.
  • +4 (12 voturi)    
   Nu e prost, ci doar (Joi, 27 septembrie 2018, 7:16)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   un narcisist schizofrenic. Trump, prin gandire si comportament, nici macar nu seamana cu americanii care sunt realisti, practici si foarte rationali.
  • +6 (12 voturi)    
   Prostul (Joi, 27 septembrie 2018, 7:42)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Nu stie ca e prost.Ceilalti de langa el sufera. Uita-te mai atent cum te percepe lumea si o sa ai o mare surpriza. Peruca galbena este pe tobogan.Trebuie doar sa faca pleosc. Este doar o chestiune de timp
 • -4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 septembrie 2018, 1:33)

  [anonim]

 • -4 (10 voturi)    
  au ras in sala (Joi, 27 septembrie 2018, 10:00)

  nash pandelica [utilizator]

  el a luat'o ca atentie, adica, nu se dormea in sala, cum s'a intamplat la majoritatea vorbirilor altor sefi de state sau guverne.
  trompa e un om glumetz, dar a fost serios can' i'a invitat la diner. sa vedem cati ignora invitatia.
  multi se vor simti onorati sa fie la masa lui...
  pana una, alta, el si'a permis sa'l ignore pe socialistul trudeanu al canadei.
 • -4 (10 voturi)    
  Ce crede poporul (Joi, 27 septembrie 2018, 11:27)

  Setalcott [utilizator]

  Shitlibs live in a bubble of highly concentrated soysoap. They have lost all touch with reality. Trump comes out looking like a winner to Heritage America for standing up to these sneering UN insects.

  The real Resistance is Trump and his Deplorables facing down the combined might of globalists, UN apparatchiks, Chaimstream Media propagandists, academia water boys, Deep State subversives, the Challahwood entertainment cesspool, the entire worldwide bureaucracy of unelected poz dealers, and the crushing power of Big Tech.

  https://heartiste.wordpress.com/2018/09/25/the-real-resistance/
  • +3 (9 voturi)    
   WOW ce delir (Joi, 27 septembrie 2018, 12:01)

   tordz [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Socola are clienti.
   • -6 (8 voturi)    
    asa'i (Joi, 27 septembrie 2018, 12:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui tordz

    despre dlir si deliranti vorbeste si articolul..
   • -2 (8 voturi)    
    Snowflakes (Joi, 27 septembrie 2018, 13:04)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui tordz

    Numa' de Trump ai voie sa faci misto, de ONU nu.

    https://heartiste.wordpress.com/2018/09/02/leftoids-can-dish-it-out-but-they-sure-cant-take-it/
 • +1 (7 voturi)    
  Lumea intreaga rade de Trump (Joi, 27 septembrie 2018, 12:34)

  troncota [utilizator]

  acest Vasilica din America.
  • -3 (5 voturi)    
   hai baieti (Joi, 27 septembrie 2018, 13:34)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui troncota

   tablgii, hai cu plusuri pt. troscota de la baneasa !
   la lupta !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by