Ce se schimbă după 7 octombrie dacă se validează referendumul? Șefului CNCD face ABC-ul referendumului și are un singur răspuns: „Nu se schimbă nimic” 

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2018, 23:04 Actualitate | Esenţial


Asztalos Csaba
Foto: Facebook/Asztalos Csaba
Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, susține într-o postare pe Facebook că o validare a referendumului pentru familia tradițională nu va schimba nimic față de situația actuală și nu va avea niciun efect juridic. 

Asztalos Csaba afirmă că înlocuirea sintagmei ”între soți” cu sintagma ”între un bărbat și o femeie” este „doar o precizare”. 

„Constituția permite și acum și după 7 octombrie (cu un referendum validat) încheierea căsătoriei exclusiv între o femeie și un bărbat!  

Constituția recunoaște și protejează și acum și după 7 octombrie o varietate a tipurilor de viață de familie, mai multe tipuri de familie, printre care evidențiază în mod distinct familia rezultată din căsătoria dintre soți, o femeie și un bărbat. 

Revizuirea art. 48 alin. (1) nu privește protecția copilului sau adopția! Nimeni nu-mi poate lua acum și nici după 7 octombrie cei doi copii ai mei! Niciun cuplu de același sex și niciun cuplu de sex diferit! Nimeni! 

Nu există niciun tratat sau o convenție internațională care să oblige România, nici acum și nici după 7 octombrie, să legifereze căsătoria între persoane de același sex. Întrucât, potrivit Constituției, căsătoria este permisă doar între o femeie și un bărbat, și acum și după 7 octombrie, România are obligația să asigure, și acum și după 7 octombrie, o recunoaștere și protecție legală a cuplurilor de același sex printr-o altă instituție juridică decât căsătoria. În alte state această instituție juridică este parteneriatul civil. Parteneriatul civil nu permite adopția și reproducția pentru cuplurile de același sex”, scrie șeful CNCD, pe Facebook. 

Textul integral al postării: „ABC – REFERENDUM – simplu și fără patimă!

“FIȚI ÎNȚELEPȚI CA ȘERPII ȘI BLÂNZI CA PORUMBEII” (Matei 10: 16)

Revizuirea art. 48 din Constituția României are ca obiect

“DOAR O PRECIZARE”

A. Care este obiectul referendumului?

“Propunerea de modificare a art.48 alin.(1) din Constituţie se referă exclusiv la dreptul la căsătorie și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie.” 
Alte drepturi fundamentale nu sunt puse în discuție de inițiativa de revizuire. (pct. 44 din Decizia CCR nr. 580 din 2016)

B. Ce se dorește prin inițiativa de revizuire?

Prin revizuire se dorește a se realiza “DOAR O PRECIZARE”!
„Prin înlocuirea sintagmei ”între soți” cu sintagma ”între un bărbat și o femeie”, se realizează̆ doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătoriei, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului.” (pct. 42 din Decizia CCR nr. 580 din 2016)

C. Cine poate încheia o căsătorie potrivit art. 48 alin. (1) din Constituția în vigoare?

Potrivit Constituției României în vigoare căsătoria poate fi încheiată doar între o femeie și un bărbat!

“În anul 1991, când Constituția a fost adoptată, căsătoria era privită în România în accepţiunea sa tradițională, de uniune între un bărbat și o femeie. Această idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art.48 din Constituție definește instituţia căsătoriei în corelație cu protecția copiilor, deopotrivă “din afara căsătoriei” şi “din căsătorie”. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câtă vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii.” (pct. 42 din Decizia CCR nr. 580 din 2016)

D. Revizuirea art. 48 alin. (1) elimină recunoașterea și protecția altor tipuri de familie, decât cea rezultată din căsătoria dintre o femeie și un bărbat? 
Constituția recunoaște și protejează doar familia rezultată din căsătoria dintre o femeie și un bărbat sau și alte tipuri de familie?

Nu, revizuirea art. 48 alin. (1) nu elimină recunoașterea și protecția în Constituție a altor tipuri de familie, decât cea rezultată din căsătoria dintre o femeie și un bărbat! Vom avea în continuare mai multe tipuri de viață de familie recunoscute și protejate de Constituție.

Constituția recunoaște și protejează o varietate a tipurilor de viață de familie. Art. 26 din Constituția României oferă protecție vieții de familie (familie) indiferent de tipul acesteia, inclusiv familiei ce rezultă din căsătorie.

Prin art. 48 alin. (1) legiuitorul constituant evidențiază distinct doar relațiile de familie rezultate din căsătorie și legătura între părinți și copii. Prin distincția realizată la art. 48 alin. (1), legiuitorul constituant recunoaște importanța în societate a familiei rezultată din căsătoria dintre o femeie și un bărbat în societatea din România. 
Această reglementare și recunoaștere expresă nu afectează în niciun fel alte tipuri de viață de familie garantată de art. 26 din Constituția României, prevedere generală în raport cu art. 48 alin. (1).

Spre informare: în ultimii 5 ani între 27-31% din copii născuți în România sunt din afara căsătoriei! Le este recunoscută și lor dreptul la o familie în sensul art. 26 din Constituție? Și sunt ei o familie (femeia și bărbatul necăsătoriți, cărora li se naște un copil)? DA! SUNT! Sunt protejați copiii din afara căsătoriei la fel ca cei din căsătorie? DA! SUNT!

“Având în vedere conținutul reglementării, Curtea reţine că art.48 din Constituţie consacră și protejează dreptul la căsătorie, şi relaţiile de familie rezultând din căsătorie, distinct de dreptul la viață familială/respectarea și ocrotirea vieții familiale, cu un conţinut juridic mult mai larg, consacrat și ocrotit de art.26 din Constituție, potrivit căruia “(1) Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.” Noțiunea de viaţă de familie este complexă, cuprinzând inclusiv raporturile de familie de fapt, distinct de relaţiile de familie rezultând din căsătorie, a căror importanţă a îndrituit legiuitorul constituant să evidențieze distinct, în art.48, protecția relațiilor de familie rezultând din căsătorie și din legătura între părinți și copii.” (pct. 40 din Decizia CCR nr. 580 din 2016)

E. Ce se schimbă după 7 octombrie dacă se validează referendumul? Care sunt efectele juridice ale unei posibile validări ale referendumului? 
Despre frică, ură și informații false în campania pentru referendum!

NU SE SCHIMBĂ NIMIC!
NU EXISTĂ NICIUN EFECT JURIDIC!

Constituția permite și acum și după 7 octombrie (cu un referendum validat) încheierea căsătoriei exclusiv între o femeie și un bărbat!

Constituția recunoaște și protejează și acum și după 7 octombrie o varietate a tipurilor de viață de familie, mai multe tipuri de familie, printre care evidențiază în mod distinct familia rezultată din căsătoria dintre soți, o femeie și un bărbat.

Revizuirea art. 48 alin. (1) nu privește protecția copilului sau adopția! Nimeni nu-mi poate lua acum și nici după 7 octombrie cei doi copii ai mei! Niciun cuplu de același sex și niciun cuplu de sex diferit! Nimeni!

Nu există niciun tratat sau o convenție internațională care să oblige România, nici acum și nici după 7 octombrie, să legifereze căsătoria între persoane de același sex. Întrucât, potrivit Constituției, căsătoria este permisă doar între o femeie și un bărbat, și acum și după 7 octombrie, România are obligația să asigure, și acum și după 7 octombrie, o recunoaștere și protecție legală a cuplurilor de același sex printr-o altă instituție juridică decât căsătoria. În alte state această instituție juridică este parteneriatul civil. Parteneriatul civil nu permite adopția și reproducția pentru cuplurile de același sex.

Date statistice din anul 2018 privind copiii României (sursa: https://www.youtube.com/watch?v=StR5aTbBI4k) 
 80 de mii au un părinte sau ambii părinți în străinătate la muncă. 
 43 de mii de copii se află acum în instituții de ocrotire, fiind abandonați sau abuzați de părinți.
 6 din 10 copii declară că sunt bătuți de părinți. 
 anual, 50 de minori sunt violați de părinți sau frați. 
 anual, 20 de minori sunt uciși de părinți sau frați. 
 unul din 10.000 de copii are o formă de cancer.
 2 din 10 copii abandonează școala.
 4 din 10 copii care merg la școala nu înțeleg ce se întâmplă acolo (analfabeți funcționali). 
 18.000 de copii cu dizabilități sunt neșcolarizați. 
 2 din 10 adolescenți consumă etnobotanice, 1 din 10 adolescenți consumă droguri. 
 1 din 4 copii de 8 ani suferă de obezitate. 
 30.000 de copii suferă de autism.
 2.500 de copii au diabet.
Menționăm și violența domestică împotriva femeilor și violența școlară. Sunt doar câteva dintre problemele reale care necesită măsuri de protecție a familie și copiilor.

Aceste probleme sunt acum și vor fi și după 7 octombrie. Poate reușim să avem dezbateri fără incitare la ură și discriminare de orice fel.

Fiecare este liber să participe sau nu la referendum și să voteze 
liber! 
Permiteți-mi respectuos, doar o singură recomandare modestă:

“FIȚI ÎNȚELEPȚI CA ȘERPII ȘI BLÂNZI CA PORUMBEII” (Matei 10: 16)”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12357 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  Omul pare cu capul pe umeri (Miercuri, 26 septembrie 2018, 23:28)

  Captain Obvious [utilizator]

  Ramane ciudata insa decizia cu pavianul împotriva lui CTP, precum și cea cu penalii data lui KJ, dar și iertarea pentru VVD(probabil din cauza prostiei pe care o poarta cu ea).
  Trece 7 octombrie și așteptăm ce mai scot din sertar ticăloșii ăștia să mai trezească habotnicii. Abia aștept să treacă 1 decembrie; acum când aud cuvântul "centenar" mi se ridică părul pe spate.
 • -9 (25 voturi)    
  „Nu se schimbă nimic” (Joi, 27 septembrie 2018, 0:16)

  dincannes [utilizator]

  Exacta asta dorim; sa nu se poata schimba nimic !
  Voi vota deci DA !
  • +8 (10 voturi)    
   Si asta ... (Joi, 27 septembrie 2018, 5:17)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   ... cui ii pasa?.. De curiozitate.
 • -11 (23 voturi)    
  Stimabilul domn (Joi, 27 septembrie 2018, 0:41)

  Un cititor [utilizator]

  nu înțelege un lucru: poporul român este suveran și nu trebuie să ceară voie nimănui pentru ceea ce decide la el acasă. Iar instituțiile aceste de carton, precum CNCD, create la presiunea stângii socialiste și progresiste, vor dispărea din istorie, așa cum au apărut: brusc.
  • +6 (20 voturi)    
   Pai si referendumul .. (Joi, 27 septembrie 2018, 5:17)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ..este "creat" tot la presiunea stangii progresiste si borfase, stimabile domn.
 • +14 (18 voturi)    
  Pai daca nu se schimba nimic (Joi, 27 septembrie 2018, 5:06)

  Parzivall [utilizator]

  De ce se toaca atata amar de bani pt un referendum inutil?
  • +1 (3 voturi)    
   Pentru ca putem (Joi, 27 septembrie 2018, 9:41)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   podemos
   yes we can

   stanga nu se dezminte, nu dau de la ei din buzunar
 • +6 (18 voturi)    
  Nu va lasati spalati pe creier! (Joi, 27 septembrie 2018, 7:37)

  ww [utilizator]

  Acest referendum nu e altceva decat o testare pe viu a prizei pe care actuala guvernare o mai are la intregul electorat, in vederea setarii imediate a discursului public. Daca dupa doi ani de guvernare anti-democratica, neo-bolsevica, totalitara (nu "iliberala" dupa cum ne invata noua limba de lemn) si anti-nationala, cabala interlopilor reuseste sa mobilizeze electoratul roman cu astfel de bazaconii, atunci orice e posibil.
  Problema "familiei traditionale" vs "cupluri de homosexuali" e o tema falsa, care ii preocupa in realitate pe putini romani, infinit mai putini decat cei pe care ii preocupa tema coruptiei, a jecmanirii banului public, a nivelului de trai, sanatatii, infrastructurii etc. De ce sunt acum homosexualii pusi la zid? Pai pentru ca totalitarismul bolsevic asa a lucrat intotdeauna: ataca pe rand categoriile sociale. De obicei categoria vizata ("răii") spre reeducare/exterminare trebuie sa fie sub 3-5%, iar restul populatiei (cei "buni", carora li se face educarea prin exemple) sa fie peste 95%. Evident, dintre "educati" vor aparea in scurt timp alti 3-5% care trebuie reeducati/exterminati. Cine urmeaza?
  Dar, indiferent de rezultat, prezenta la un astfel de referendum dovedeste ca interlopii pot seta agenda publica si pot diviza electoratul dupa cum vor.
  Maine vom fi intrebati daca credem in Big Bang, daca pamantul e rotund sau daca spalatul pe dinti e bun sau nu.
  Prezenta masiva ar dovedi ca electoratul e departe de maturitatea necesara pentru a-si seta singur asteptarile pe care le are de la clasa politica si joaca dupa cum i se canta. Daca mergem la un astfel de "referendum", urmatorul pas nu poate fi decat petrecerea weekendurilor la voioase defilari si marsuri.

  Asadar: Nu mergeti la vot, sa dati buletinele "in alb" (ca sa "protestati") sau sa votati "NU" (asta ca sa "il dati jos pe Dragnea si sa ii aratati voi lui"). Ignorati-i!!! E cel mai bun lucru pe care il putem face.
  • -2 (2 voturi)    
   Aceiasi care au indus dezaxatilor (Joi, 27 septembrie 2018, 9:43)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ww

   ideea ca au drepturi "egale" sunt si cei care organizeaza referendumuri pentru "traditie".
 • +3 (9 voturi)    
  schimba Constitutia pe placul coruptilor! (Joi, 27 septembrie 2018, 7:38)

  MirceaIo [utilizator]

  Cred ca daca se valideaza referendumul vor schimba Constitutia. Pot schimba absolut orice. De acum au voie ca asa a vrut poporul. Probabil ca vor limita puterea Presedintelui etc!!!
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 septembrie 2018, 7:50)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  Iata dilema (Joi, 27 septembrie 2018, 8:22)

  MihaiMihai [utilizator]

  Ori LGBT sunt timpiti pentru ca nu inteleg ca referendumul nu schimba nimic si se agita degeaba, ori sunt inteligenti si fac zarva in toata Europa pentru ca votul conduce la o schimbare esentiala. Binea, ar mai fi ceva: am putea vota eliminarea ratiunii si sa ne bucuram exclusiv de ceea ce mai ramine dupa asta.
 • -4 (6 voturi)    
  Credibilitate lipsa. O declar nula. (Joi, 27 septembrie 2018, 11:48)

  sepia [utilizator]

  Stimatul domn vine cu argumente pe care mai ca le-as crede, daca CNCD nu ar fi prelungirea Accept si in general al lobby-ului lgbt in Romania. Ce credibilitate sa aiba un om care e deja biased? E clar ca modificarea Constitutie deranjeaza mult. Vom vota DA la referendum.
 • -3 (7 voturi)    
  omul minte (Joi, 27 septembrie 2018, 12:24)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  de ingheaza apele. S-a explicat de n ori care e miza.
  In varianta actuala a constitutiei unde nu este specificat fara echivoc ca casatoria este intre un barbat si o femeie, ong pro gay au incercat si vor incerca in continuare sa reinterpreteze definitia in favoarea lor. Celebrul proces pe care l-au dus cei 2 gay casatoriti in afara ajuns la ccr a incercat sa faca exact asta, sa reinterpreteze constitutia pe baza de loby. Spre deosebire de constitutie care se poate modifica doar prin vot popular, codul civil (unde intradevar este specificat barbat-femeie) poate fi modificat oricand in parlament fara vot popular. Adica se poate legifera casatorii gay in parlament impotriva dorintei populare. Daca se clarifica in contitutie nu mai au cum deoarece orice modificare in acest sens a codului civil ar fi neconstitutionala si astfel nula. Asta e marea miza juridica pe care respectivii o cunosc si inteleg foarte bine.
 • +6 (6 voturi)    
  daca nu se schimba nimic, (Joi, 27 septembrie 2018, 12:24)

  ostrogotul [utilizator]

  atunci de ce se face?
  • -1 (3 voturi)    
   Se face (Joi, 27 septembrie 2018, 20:23)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui ostrogotul

   din motivul pe care cititorul de mai sus yyyxxx1981 l-a expus f. bine.
   Daca nu se schimba nimic de ca oare atata valva in jurul acestui referendum?
   Suntem departe-departe de democratia pe care ne-o dorim.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by