Membrii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au amenințat, miercuri, că, după referendum, vor organiza o grevă națională, dacă ministrul Transporturilor va modifica actualele reglementările privind transportul de persoane, atât interjudețean, cât și județean.

Protest transportatori (foto arhiva)Foto: Agerpres

„Nu vrem să facem o grevă națională în timpul referendumului, dar, după referendum, vom face o grevă la nivel național, să vedem și noi dacă este monopol, cum spune domnul Șova”, a declarat pentru Mediafax, Ion Comuși, vicepreședintele Confederației.

Transportatorii de pasageri privați sunt nemulțumiți că se ia în discuție schimbarea reglementărilor privind transportul de pasageri și cer demisia ministrului Transporturilor, Lucian Șova, deoarece, spun ei, a dispus modificarea Ordinului cu patru luni înainte de implementare.

„Majoritatea operatorilor de transport la nivel județean și interjudețean, după ultima declarație a domnului Șova în care a spus că avem monopol și că sunt anumite firme de 15 ani, dacă îl deranjează pe domnul Șova sau pe doamna Dăncilă, deoarece domnul ministru nu poate să facă afirmații fără să întrebe la Guvern, că noi suntem de 15 ani și există stabilitate în transportul interjudețean și județean de persoane, atunci înseamnă că suntem într-o țară anormală. Colegii noștri, după ultimele ședințe cu domnul Șova, au cerut, prin noi, să-i cerem demisia. Dacă nu-și dă demisia, noi o să stăm în stradă, iar, dacă dânsul crede că noi ne jucăm, se înșeală”, a detaliat reprezentantul COTAR.

„Am ajuns la disperare. Cerem de doi ani de zile ca rent-a-car-ul să treacă la Ministerul Transporturilor, nicio autoritate nu face nimic în acest sens, noi nu putem să ne autorizăm. Deci, dacă dumneavoastră vă duceți acum la Primăria Capitalei să vă luați autorizația de rent-a-car, nu puteți. De ce? Pentru că nu au întocmit Regulamentul de Autorizare. Și ce facem? Nu mai circulăm? Nu mai funcționăm? Am dat doar un exemplu. 80% din administrațiile publice locale nu au întocmit regulamentul de autorizare. Doamna Dăncilă trebuie să ia niște măsuri”, a adăugat Ion Comuși.

Șoferii prezenți la miting spun că au o serie de nemulțumiri pentru care protestează, însă principalul motiv este acordarea licențelor pentru transporturile de pasageri interjudețean și județean.

„Principala noastră problemă este cea legată de acordarea licențelor, deoarece se pierd curse interjudețene. Noi aducem personal la magazinele din județele Teleorman și Giurgiu. Eu, de exemplu, sunt din Giurgiu și aducem angajate la un supermarket, iar, prin faptul că s-a îngreunat procesul de acordare a licențelor pe ruta interjudețeană, fac să ne dispară traseul. Eu pot să fac o cursă doar pe traseul pe care îmi scrie în licență, n-am voie să circul cu pasagerii în altă localitate”, a declarat un șofer pe o cursă interjudețeană din Giurgiu.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, joi, 20 septembrie, pentru Mediafax, că a primit nenumărate notificări de la Consiliul Concurenței că, la acordarea licențelor pentru transporturile interjudețene de pasageri din România, trebuie eliminat criteriul de vechime pe traseu.