Senatorul PSD Daniel Butunoi a fost ales marţi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi a unor lideri ai acestora, relatează Agerpres.

Daniel ButunoiFoto: cdep.ro

În funcţia de vicepreşedinte al comisiei a fost ales deputatul PNL Victor Paul Dobre, iar în cea de secretar - deputatul ALDE Florică Ică Calotă.

Membrii Comisiei de anchetă s-au reunit marţi în prima şedinţă în care, după alegerea conducerii, urmează să se aprobe regulamentul de funcţionare şi să se stabilească viitorul calendar de lucru.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat pe 4 iulie constituirea acestei comisii de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.

Potrivit hotărârii, comisia se înfiinţează cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, "având în vedere declaraţiile viceprim-ministrului Paul Stănescu, potrivit cărora un emisar din partea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază i-ar fi solicitat colaborarea cu acest serviciu în schimbul susţinerii politice pentru preluarea conducerii Partidului Social Democrat".

Inițial, comisia a fost neconstituțională, atunci când aceasta făcea referire în mod direct la directorul SPP, Lucian Pahonțu.

Comisia are următoarele obiective:

- identificarea persoanelor, mijloacelor şi a acţiunilor prin care SPP a influenţat sau a încercat să influenţeze unele decizii politice,

- identificarea unor persoane şi/ sau personalităţilor politice sau publice cărora li s-au propus acţiuni de colaborare cu SPP, precum şi stabilirea persoanelor şi/ sau personalităţilor publice sau politice care au acceptat aceste colaborări,

- determinarea obiectului şi obiectivelor acestor colaborări, precum şi a obligaţiilor care reveneau părţilor, SPP şi respectiv, persoanele în cauză,

- identificarea protocoalelor de colaborare încheiate cu alte instituţii care exced cadrul legal de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiilor legale ale SPP sau ale celorlalte instituţii cosemnatare,

- verificarea oricăror alte aspecte care reies din derularea lucrărilor comisiei şi care sunt relevante pentru îndeplinirea obiectivelor şi scopului comisiei.