​Premierul suedez Stefan Lofven va fi nevoit să se retragă după ce a pierdut spijinul în Parlament, informează BBC News.

Stefan LofvenFoto: Wikipedia

Formațiunea naționalistă Democrații Suedezi (SD) au susținut demersul pentru demiterea lui, la câteva săptămâni distanță de la alegerile generale.

Votul de marți a fost unul dramatic: 204 parlamentari au votat împotriva premierului, iar 142 în favoarea lui.

Președintele Parlamentului urmează să propună acum un nou lider - un proces care ar putea dura mai multe săptămâni.

Lofven va asigura interimatul până la desemnarea unui succesor.

Mandatul de premier ar putea să fie preluat de Ulf Kristersson, liderul moderaților. Noul președinte al parlamentului, Andreas Norlen, este și el membru al moderaților, confirmat în funcție luni, cu votul democraților suedezi.

Niciunul dintre cele două mari blocuri politice nu intenționează să guverneze alături de naționalișii de la SD, al treilea partid ca pondere în noul legislativ.

Este de așteptat ca cei de la SD să susțină un premier moderat, însă Lofven a avertizat blocul de centru-dreapta asupra riscurilor de a se baza pe sprijinul politic al unui partid fondat de ”naziști”.

Lofven, liderul social-democraților, a venit la putere în 2014. Alianța sa a obținut 144 de locuri în ultimele alegeri, cu un mandat mai mult decât opoziția de centru-dreapta a moderaților.