Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în localitatea Brăniştari, unde a fost descoperit primul şi singurul focar de pestă porcină africană din judeţ, a fost confirmat un nou caz de boală, la o gospodărie situată la 260 de metri de prima afectată, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Nu mai sunt alte focare de pestă porcină africană confirmate în judeţ, în schimb, tot în localitatea Brăniştari, ieri seară a venit buletinul de analiză şi a fost confirmată boala la un porc dintr-o gospodărie aflată la 260 de metri de prima gospodărie afectată', a declarat Adriana Puţaru.

Potrivit subprefectului, în acest nou focar se manifestă şi un paradox, deoarece din cei nouă porci din gospodărie doar în cazul unuia rezultatul analizelor a confirmat boala, pentru ceilalţi opt rezultatele fiind negative.

'S-au prelevat probe, din nefericire, rezultatul a fost pozitiv, dar culmea este că nu pentru toţi cei nouă au venit rezultatele pozitive, doar pentru unul a fost confirmată boala. A fost o surpriză şi pentru Institutul de Analiză şi Diagnostic de la Bucureşti, care a prelevat probele. Acest aspect urmează să fie analizat de către dumnealor în calitate de specialişti, e un paradox', a completat subprefectul judeţului.

Şeful DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a declarat că este posibil ca în perioada de incubaţie să se manifeste anticorpii şi aceasta să fie explicaţia rezultatelor negative.

Subprefectul judeţului Giurgiu a menţionat că a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor şi a fost emisă o decizie de ucidere a tuturor porcilor aflaţi în gospodăria respectivă, indiferent de rezultatele analizelor şi este posibil să fie dat ordin de ucidere a porcilor din zonă, pentru că mai există o suspiciune de boală într-o a treia gospodărie din Brăniştari.

La recensământul efectuat în urmă cu două săptămâni, în localitate erau 150 de porci, dar acum este posibil să fie mai puţini pentru că în unele gospodării au fost tăiaţi pentru consum.

Totodată, Prefectura Giurgiu a decis ca cele două filtre de control şi de dezinfecţie să fie reamplasate astfel încât să poată fi cuprinsă toată comuna, la intrare şi la ieşire şi, în acelaşi timp, s-a dispus instituirea a încă patru filtre rutiere, două amplasate pe DN 5, unul pe DJ 411 în continuarea drumului de la Brăniştari care duce către Singureni şi celălalt pe DJ 603 către Hulubeşti, practic, se 'sigilează comuna'.