Consiliul italian al miniștrilor a adoptat luni un decret privind siguranța și migrația în Italia promovat de ministrul de Interne Matteo Salvini (extremă-dreapta), relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Este un pas înainte pentru a face Italia mai sigură, pentru a combate mafia și contrabandiștii, pentru a reduce costurile cu imigrația excesivă, pentru expulzarea mai rapidă a delicvenților și a azilanților, pentru a revoca cetățenia teroriștilor, pentru a da putere poliției!", a scris Salvini pe Facebook.

Guvernul nu a comunicat imediat conținutul exact al acestui text care trebuie să intre în vigoare imediat după ce va fi semnat de președintele Sergio Mattarella, dar care trebuie validat în cel mult 60 de zile de Parlament.

Textul face ca permisele de ședere să fie date în mod excepțional și prevede suspendarea cererilor de azil în cazul în care solicitantul se dovedește a fi ”periculos” sau face obiectul unei condamnări în primă instanță.

Decretul reorganizează sistemul de primire al azilanților, care va fi regrupat în centre mari de recepție, eforturile de repartizare în teritoriu pentru a promova integrarea fiind rezervate minorilor singuri și refugiaților recunoscuți.

De asemenea, textul prevede revocarea naturalizării oricărui străin care a fost condamnat pentru terorism.

În ceea ce privește aspectul de securitate, textul generalizează utilizarea pistoalelor electrice, inclusiv de către polițiștii locali, și promovează evacuarea clădirilor ocupate eliminând obligația de a oferi adăpostirea provizorie a persoanelor vulnerabile.