Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care și-a reluat mandatul de edil în luna mai 2017, după o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care i s-a ridicat măsura controlului judiciar, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, pentru fapte de corupție, relatează Mediafax.

Catalin CherechesFoto: Hotnews

Potrivit DNA, procurorii din Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată, precum și a altor patru persoane, din care 3 reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2013, Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri Wermelinger Marco, Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

Concret, pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheş Cătălin a primit de la Wermelinger Marco (ajutat de Trifa Nicolae Dan, care a intermediat printre altele și discuțiile cu edilul) 150.000 de dolari. Această sumă de bani a fost disimulată de Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 de dolari încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 de dolari, încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare - secția de fete.

Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 de lei au fost virați în contul unei societăți controlate de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia.

În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare, Cherecheş Cătălin a pretins de la inculpații Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare - Secția de fete (contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale “in personam” în această cauză.

”În perioada ianuarie 2011-iunie 2013, inculpatul Cherecheş Cătălin, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi, etc. Din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către inculpatul Cherecheș Cătălin, a rezultat faptul că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt. În cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, inculpatul Cherecheș Cătălin a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare”, arată DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Cherecheș Cătălin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În mai 2016, Cherecheș Cătălin a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru luare de mită, în formă continuată. Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată de Tribunalul Cluj în 27 aprilie 2016 pe o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut această hotărâre. Tribunalul Maramureş a prelungit, în 24 mai 2016, arestul preventiv al acestuia. Cătălin Cherecheş s-a aflat în perioada august – decembrie 2016 în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar.

Cherecheş a fost reales, în urma ultimelor alegeri locale, în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi, și a depus jurământul, însă a fost suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Maramureş. În mai 2017, Curtea de Apel Cluj a admis contestaţia lui Cherecheş la o decizie a Tribunalului Cluj şi a decis ridicarea măsurii controlului judiciar, astfel că acesta a revenit la Primărie.