Conducerea centrală a PSD a adoptat, luni, o hotărâre privind organizarea de activități de informare a populației cu privire la referendumul pentru familie din 6-7 octombrie, a anunțat la Parlament, la finalul ședinței BPN, președintele PSD Liviu Dragnea, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am adoptat mai multe hotărâri. Prima se referă la decizia noastră de a organiza activități de informare a populației cu privire la tema referendumul din 6-7 octombrie”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declarație de presă alături de premierul Viorica Dăncilă.

În legătură cu campania PSD pe această temă, secretarul general adjunct al formațiunii, Codrin Ștefănescu, a declarat pe 19 septembrie, pentru MEDIAFAX, că social-democrații lucrează în prezent la un slogan al campaniei pentru referendumul din 6 și 7 octombrie. Acesta a adăugat că partidul va avea două tipuri de mesaje, unul standard, la nivel național în care se va vorbi "despre tradiții, Coaliția pentru Familie, Biserică, de ce susținem noi acest referendum, de ce le cerem românilor să iasă la vot" și un altul de tip regional care fi conform cu specificul fiecărui județ, "pentru că unul este mesajul în Țara Oașului, altul este în Dobrogea".

De asemenea, social-democrații vor distribui flyere în perioada campaniei, strategia partidului fiind una "«de la om la om», adică toți activiștii de partid din fiecare organizație locală, până la nivel de stradă, vor face un raport pentru discuțiile pe care le au cu oamenii" și vor exista apariții în mass-media centrală și locală în legătură cu acest subiect, potrivit secretarului general adjunct al PSD.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?", potrivit unui anunț al purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Acesta a adăugat că referendumul va costa 163,712 milioane de lei.

Referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00, potrivit Ordonanței de urgență emise de Guvern în ședința de marți.

La începutul ședinței de marți, în care Executivul a aprobat OUG pentru organizarea referendumului pe o prioadă de două zile, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că demersul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, "aşa cum încearcă să speculeze unii".

"Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetăţenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voinţa cetăţenilor. În locul apelurilor pentru boicotarea acestui referendum ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară faţă de tema propusă pentru acest referendum. Partidul pe care îl reprezint a decis să sprijine acest referendum, iar această poziţie deschisă, asumată, cred că este cel mai adecvat răspuns la o temă importantă, cum este cea a familiei", a spus Dăncilă.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul național pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil este necesară o prezenţă de cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Ulterior, dacă judecătorii Curții Constituţionale constată că iniţiativa legislativă de revizuire nu depăşeşte limitele revizuirii, proiectul legii constituţionale se publică în Monitorul Oficial, împreună cu decizia CCR, conform actului normativ menționat.