Magistrații Judecătoriei Piatra-Neamț trebuie să judece o cauză mai puțin obișnuită în România: un dosar care are ca obiect partajarea de bunuri comune și lichidarea regimului matrimonial, atât pârâta, cât și reclamanta fiind femei, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maria Gârbea și Valeria Ciolan sunt reclamant, respective pârât, într-un dosar înregistrat la Judecătoria Piatra Neamț, cu obiectul "partajul de bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial". În mod normal, un asemenea obiect presupune că părțile implicate în dosar au fost sau sunt căsătorite, ceea ce nu e cazul.

Reprezentanții Judecătoriei Piatra-Neamț au declarat vineri după-amiază pentru Mediafax că situația este atipică.

"E o situație puțin atipică, dar vizează două persoane care au avut o relație de familie cu același bărbat, care ar fi decedat. În acest caz, a fost nevoie să ne încadrăm în câteva tipare generate de sistemul Ecris, acesta fiind și motivul pentru care dosarul a fost înregistrat cu acest obiect. În caz extrem, ne ducem la alte cauze, dar, aici, pentru că ne puteam încadra în proporție de 90% în situația X, ea așa a fost încadrată", a declarat magistratul Cătălin Mormoe, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Piatra-Neamț și fost șef al acestei instanțe.

Conform reprezentanților instanței, reclamanta este fosta soție a unui bărbat care a murit, iar cea de-a doua femeie este fiica bărbatului dintr-o altă căsnicie.

Sistemul Ecris, cel cu care se lucrează în instanțe, la repartizarea aleatorie a dosarelor, nu permite o altfel de încadrare, de aceea au și fost alese drept obiecte "partajul de bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial".

Surse judiciare afirmă că, de fapt, prima femeie a dat-o în judecată pe cea de-a doua pentru lămurirea situației unei garsoniere, pe care bărbatul decedat i-ar fi lăsat-o fiicei lui.