Opinia separată a lui Daniel Morar la CCR: Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia" 

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 21 septembrie 2018, 12:52 Actualitate | Esenţial


Daniel Morar
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Judecătorul Daniel Morar consideră că Legea de revizuire a Constituţiei "suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", potrivit unei opinii separate la decizia prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că actul normativ respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire, transmite Agerpres.

"În dezacord cu opinia majoritară, considerăm că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată 'Lege de revizuire a Constituţiei României' trebuia respinsă şi constatată neconstituţionalitatea dispoziţiilor modificatoare ale art.48 alin.(1) din Constituţie, motivat de încălcarea art. 152 alin.(2) din Constituţie, întrucât acestea suprimă dreptul la căsătorie şi garanţii ale acestuia", se arată în opinia separată publicată pe site-ul CCR.

Daniel Morar constată că se propune o nouă redactare a alin.(1) al art.48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

"Deosebirea faţă de redactarea actuală a aceluiaşi alineat constă în înlocuirea sintagmei 'între soţi' cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie'. În acest context, apreciem necesară determinarea noţiunii de 'soţ', care este în mod inerent legată de viaţa de familie şi, în consecinţă, de protecţia conferită de art. 26 din Constituţie, de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum şi de art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se menţionează în opinia separată.

În opinia lui Daniel Morar, modificarea operată prin legea de revizuire a Constituţiei încalcă interdicţia suprimării vreunui drept sau libertate fundamentală sau a garanţiilor acestora, consacrată de art.152 alin.(2) din Legea fundamentală, întrucât restrânge sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei.

"Examinând redactarea art.48 alin.(1) din Constituţie, propusă de iniţiatorii revizuirii, constatăm că, deşi aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituţia căsătoriei, prin înlocuirea sintagmei 'între soţi', neutră din punct de vedere al sexului persoanelor căsătorite, cu sintagma 'între un bărbat şi o femeie', nu se realizează 'doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie', aşa cum se susţine în opinia majoritară. Stabilirea expresă a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, înlătură orice altă interpretare, restrângând în mod nepermis sfera de incidenţă a instituţiei căsătoriei, cu suprimarea dreptului la căsătorie al persoanelor de acelaşi sex", se precizează în documentul citat.

Autorul opiniei separate apreciază că opţiunea legiuitorului constituant din 1991 pentru sintagma "între soţi", care nu era limitată la uniunea dintre un bărbat şi o femeie, demonstrează "viziunea sa democratică şi progresistă", ideea fiind susţinută de evoluţia ulterioară a legislaţiei europene şi internaţionale în materia dreptului familiei.

Daniel Morar subliniază că, prin modificările operate în noul Cod civil intrat în vigoare în anul 2011, a stabilit interdicţia căsătoriei dintre persoane de acelaşi sex, nerecunoaşterea în România a căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, precum şi nerecunoaşterea în România a parteneriatelor civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

CCR a decis, pe 17 septembrie, că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3077 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Corect (Vineri, 21 septembrie 2018, 13:14)

  bestol [utilizator]

  asta s-a urmarit de la inceput. Ipocrizia CPF e fara limite, zice ca vrea sa protejeze familia traditionala, dar de fapt vrea sa restrictioneze dreptul la casatorie in cazul persoanelor de acelasi sex. In acelasi scop au fost operate si modificarile din Codul civil. Din pacate popii si mentalitatile bazate pe prejudecati religioase inca dicteaza politica in Romania.
  • -6 (12 voturi)    
   Shi ma rog de ce ai tu nevoie (Vineri, 21 septembrie 2018, 13:35)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bestol

   ca doi barbati sau doua femei sa se casatoreasca ?
   Esti normal la minte ? Nu prea pari sa fii.
   Sunt realitati biologice care nu au de-a face cu popchii. Dar poate ca popchii tai sunt aia dati cu ulei care defileaza cu bocanci si slip de piele, si cu pene roz in fund.
  • -5 (13 voturi)    
   Ajunge PSD să apere bunul simț,așa câștigă alegeri (Vineri, 21 septembrie 2018, 13:36)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui bestol

   Decât prejudecăți religioase neomarxiste, mai bine prejudecăți religioase creștine. Cel puțin astea sunt validate de secole.

   Morar tocmai a dat pe gușă obiectivele reale ale progresiștilor, iar inițiativa CpF se dovedește mult mai necesară decât părea inițial.
   • -2 (6 voturi)    
    Trist dar deprimant (Vineri, 21 septembrie 2018, 14:46)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Din păcate aveți dreptate.
    Ar fi totuși de notat că, în timp ce persoane ca Morar susțin agenda progresistă din convingere, PSD susține agenda conservatoare din interes, și și atunci o face ambiguu. Tot din interes. Să ne amintim că, nu demult, în timp ce cu o mână susținea Referendumul și familia, cu cealaltă mână Dragnea propunea legiferarea parteneriatului civil.
 • -3 (7 voturi)    
  Daniel Morar, un "progresist" (Vineri, 21 septembrie 2018, 13:38)

  ruskimushki [utilizator]

  cu toate astea, liota lui dracnea si pesedica toata tre sa mearga afara din istorie, ca si dezaxatii care cer casatorii ce i-ar scarbi si pe melci.
  calea de mijloc este: fara referendum pentru borfasii pesedisti, fara casatorii pe placul dezaxatilor
 • -3 (3 voturi)    
  Juristii se cearta (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:32)

  Setalcott [utilizator]

  No, Cristi, te-o desfiintat.
 • +3 (7 voturi)    
  Nu uitati ca cpf este psd! (Vineri, 21 septembrie 2018, 15:53)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by