Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, după audierea de la instanța supremă în dosarul fostului ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme legat de licențele educaționale Microsoft, că a fost citat ca martor de către apărare, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu am fost citat ca martor al apărării pentru a preciza condițiile în care s-a aprobat în Guvern o notă cu privire la licențele educaționale pentru calculatoarele din școli. Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licențelor educaționale pe calculatoarele din școli și exista riscul iminent al blocării procesului educațional ca urmare a situației juridice a acestei licențe. Am prezentat instanței tot ceea ce am știu legat de discuțiile din Guvern și au fost mai mult discuții tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit față de o hotărâre de Guvern sau de ordonanță de Guvern și am precizat faptul că suportul discuțiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii", a declarat Emil Boc, la ieșirea de la instanța supremă.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că nota de informare privind licențele educaționale Microsfot a fost aprobat de către serviciile de specialitate ale Ministerului Comunicațiilor, condus în 2011 de Valerian Vreme.

"Contractul nu se încheie de către Guvern, ci de către ministere. Eu consider că un ministru nu ia decizii decât după ce are un fundament de legalitate din partea serviciilor de specialitate. Din câte știu, ministerul Comunicațiilor, prin serviciile de specialitate, a avizat , a asigurat caracterul de legalitate. Ministrul nu este jurist prin excelență și nu este obligat să cunoască toate detaliile din acte normative. El poate promova un act normativ sau semna un contract, dacă are suportul de legalitate. Cred că atunci când a semnat acest contract, a avut suportul de legalitate, de acea, repet, ministrul este pus în primul rând să promoveze politici publice, să sesizeze Guvernului problemele cu care se confruntă, asigurarea suportului de legalitate revine specialiștilor, nu ministrului", a mai declarat edilul.

În septembrie 2017, fostul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.

„Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. De menţionat este faptul că D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro. Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 Euro”, conform procurorilor anticorupţie.

Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.