Cristian Pomohaci a recunoscut, miercuri, acuzațiile de evaziune fiscală și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, anunță Parchetul General, care precizează că pedeapsa la care au căzut de acord fostul preot și procurorii este de un an de închisoare cu suspendare, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 – 484 din Codul de procedură penală, au semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Pomohaci Cristian Dorin având ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, respectiv săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (11 acte materiale)", transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Anchetatorii îl acuză pe fostul preot că, între ianuarie 2012 – octombrie 2017, a declarat la Fisc venituri mai mici, din cedarea folosinței unor locuințe pe care le deține, decât cele obținute în realitate. Suma nedeclarată se ridică la 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro, aferentă unui număr de 11 imobile. Prejudiciul adus bugetului general consolidat este de 136.572 lei, din 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar21.885 lei, contribuția asigurărilor sociale de sănătate.

Cristian Pomohaci a achitat în totalitate prejudiciul, anunță procurorii.

Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror și fostul preot pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată este de un an închisoare cu suspendare.

"Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul stipulează, totodată, interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, precum și interzicerea ca pedeapsă accesorie a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale", arată Parchetul General.

Pe durata termenului de supraveghere, Cristian Pomohaci are interdicția de a părăsi teritoriul României fără acordul instanței.

Acordul mai stabilește că, pe parcursul termenului de supraveghere, fostul preot va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Mureș.