Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu, unul dintre cei trei semnatari ai scrisorii prin care se cere demisia lui Dragnea, spune că dincolo de persoane autorii iau în calcul ”interesele României și ale partidului”, precizând că dacă nu vor fi găsite soluții există riscul ca PSD să piardă majoritatea parlamentară prin plecarea mai multor social-democrați la alte formațiuni.

Adrian Tutuianu si Liviu DragneaFoto: Captura YouTube

”Am încercat într-o modalitate succintă să facem o analiză a situației partidului. Sunt 18 măsuri care ar trebui să fie luate. Dincolo de persoane este foarte important să avem în vedere interesele României și ale partidului, să ne gândim la viitor. Textul este convenit cu toți semnatarii acestei scrisori. (...) Noi suntem membri ai partidului, nu plecăm din PSD, vom continua să ne exprimăm în partid. (...) Ne vom pronunța în CEx. (...) Există riscul dacă nu găsim o soluție la problemele pe care le are PSD acum ca membrii partidului să plece la alte partide. Există riscul de a pierde majoritatea parlamentară, cel puțin la Camera Deputaților în primă fază”, a declarat Țuțuianu.

Social-democratul a mai spus că, pe lângă cei trei inițiatori ai textului, demersul este susținut de mai mulți membri PSD și asta se va vedea la CEX.

Senatorul PSD a mai insistat că nu va pleca din partid dacă Liviu Dragnea va rămâne lider al partidul după ședința CEx. ”Vă spun ca să fie foarte limpede, toți cei care am semnat această scrisoare suntem oameni care am crescut în acest partid, nu plecăm acasă, dar nu putem să ne facem că nu avem o problemă”, a spus Țutuțianu, adăugând că va gestiona relația cu Dragnea, în acest scenariu, cu ”înțelepciune”.

El a mai comentat că ”Nu i-am cerut lui Liviu Dragnea să plece din partid, ci să facă pasul înapoi din cele două funcții deținute” ( președinte PSD și președinte din Camera Deputaților n.red.).

Răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, senatorul PSD a respins orice speculații legate de inflențe din afara partidului în acest demers: ”Nu există nicio forță externă, nu suntem oameni dirijați”.

Potrivit acestuia, semnatarii vor ca activitatea gvernului să fie centrată pe sprijinul mediului de afaceri și investiții, pentru că ”ce ne-am propus”, pensii, ajutoare de stat pentru intreprinderi ”se pot face dacă avem resursele necesare”.

”Intenția noastră este aceea de a direcționa activitatea guvernului în principal pe infrastructuă și investiții, sprijinirea industriei de apărare. Nu pot să înțeleg de ce nu venim cu o infuzie de capital pentru societățile din industria de apărare”, a spus socia-ldemocratul.

Țuțuianu a mai spus că ei nu cer o schimbare de Guvern.

”Noi nu am cerut o schimbare în guvern, remanierea guvernului trebuie discutată după ce ne lămurim în CEx, după ce trecem de referendumul din 6-7 octombrie. Este prematur acum o discuție despre Guvern”.

De asemenea, Țuțuianu și-a exprimat părerea că atunci ”când ești lider de partid ești principalul responsabil”, dar este convins ”că și miniștrii își pot reproșa modul în care au comunicat”. ”Partidul scade, trebuie să analizăm cauzele pentru care lucrurile merg în aceatsă direcție”, a adăugat Țuțuianu.

PSD se reunește vineri, de la ora 12.30, urmare a nemulțumirilor din partid, convocarea ședinței fiind făcută de Liviu Dragnea. Anunțul vine în contextul în care astăzi a apărut scrisoarea contestatarilor din PSD care îi cer demisia lui Liviu Dragnea. Documentul poartă semnăturile vicepremierului Paul Stănescu, primarului Gabriela Firea și vicepreședintelui Adrian Țuțuianu. Invocând „situația de criză” și evitarea „izolării internaționale a țării” și pierderii încrederii în PSD, semnatarii cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea și asigurarea interimatului de către Viorica Dăncilă.