UPDATE CCR a amânat pentru 26 septembrie decizia privind statului parlamentarilor 

de DG     HotNews.ro
Miercuri, 19 septembrie 2018, 8:45 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu, presedintele CCR
Foto: Agerpres
Curtea Constituțională a României a amânat pentru 26 septembrie o decizie privind sesizarea lui Klaus Iohannis asupra Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Parlamentul a decis amendarea legii în sensul în care aleşii au dreptul de a intermedia relaţia dintre cetăţeni şi potenţiali investitori cu administraţia publică centrală, iar președintele argumentează această prevedere contravine Constituției.

Pe 26 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) referitor la modificarea și adoptarea în Parlament a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Prin instituirea în legea criticată a posibilităţii deputaţilor şi a senatorilor de a pretinde ori de a primi foloase nemateriale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermedierea „în orice mod” a relaţiilor dintre cetăţeni şi autorităţi, respectiv dintre aleşi locali şi autorităţi centrale sau dintre investitori şi autorităţi locale sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, restrângându-se cadrul de integritate aplicabil deputaţilor şi senatorilor şi eliminându-se un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra încrederii cetăţenilor în membrii Parlamentului României şi în autoritatea legiuitoare”, se arată în textul sesizării depusă de Iohannis la Curtea Constuţională, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Mediafax. 

Iohannis argumentează că în modificările actului normativ nu reiese că este dezincriminată posibilitatea acceptării unor sume de bani sau alte foloase de către parlamentari în intermedierea relației cu cetățenii.

„Acelaşi lucru este valabil şi pentru faptul că acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, în forma incriminată de art. 291 din Codul penal ce reglementează traficul de influenţă, nu se regăseşte în cuprinsul dispoziţiilor din legea supusă controlului de constituţionalitate. Astfel, prin omiterea ipotezei în care un deputat sau senator acceptă promisiunea de bani sau alte foloase în intermedierea relaţiei dintre cetăţeni şi autorităţile publice centrale şi locale este dezincriminată implicit această modalitate de comitere a infracţiunii de trafic de influenţă, în condiţiile enumerate de legea penală”, completează şeful statului.

De asemenea, preşedintele Iohannis precizează că sintagma „să intermedieze în orice mod” este una lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, contrar exigenţelor prevăzute în art. 1 alin. (5) din Constituţie şi că încalcă o decizie a CCR din anul 2014, care a statuat că „una dintre cerinţele principiului respectării legilor vizează calitatea actelor normative”.

Prevederea din Legea criticată de șeful statului încalcă şi o decizie din 2013, în care Curtea a constatat că, „în principiu, orice act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre acestea numărându-se previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de clar şi precis pentru a putea fi aplicat; astfel, formularea cu o precizie suficientă a actului normativ permite persoanelor interesate - care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist - să prevadă într-o măsură rezonabilă, în circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta dintr-un act determinat”.

Sursa citată mai precizează că „prin raportare la suprapunerea cu definiţia dată traficului de influenţă şi prin dezincriminarea implicită a acestei infracţiuni pentru deputaţi şi senatori în situaţia în care aceştia obţin un folos nematerial sau în situaţia în care acceptă promisiunea de bani ori alte foloase, este instituit un privilegiu pentru această categorie în raport cu ceilalţi cetăţeni ce pot fi subiect activ al infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de dispoziţiile art. 291 din Codul penal”.

La data de 4 iulie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat, în sesiune extraordinară, un proiect de lege care modifică Statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul că aleșii vor avea dreptul legal de a intermedia relaţia dintre cetăţeni şi potenţiali investitori cu administraţia publice şi locale.

Singura interdicţie introdusă, printr-un amendament la iniţiativa care modifică Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, este că aleşii nu au dreptul să pretindă bani sau alte foloase materiale pentru a reprezenta cetăţenii în relaţia cu reprezentanţii administraţiei locale şi centrale.

Actul normativ adoptat prevede şi faptul că aleşii se pot adresa personal, verbal sau în scris, autorităţilor locale şi centrale pentru transmite sau informa asupra cetăţenilor.

Pe 10 iulie, proiectul a fost trimis spre promulgare Preşedintelui României.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

719 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Este, de ce sa nu fie? (Miercuri, 19 septembrie 2018, 9:01)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Parlamentarii au drept si de viata si de moarte asupra cetatenilor. De ce n-ar fi constitutionala o biata intermediere pentru niste spage si aranjamente?!
 • +1 (1 vot)    
  Sesizarea lui Iohannis, fara indoiala va fi admisa (Miercuri, 19 septembrie 2018, 10:08)

  Susufler0 [utilizator]

  dar doar in parte !

  Iar daca aceasta "parte" va reprezenta o biata frimiturica din ditamai codrul de neconstitutionalitati, atunci inseamna ca vom ramane flamanzi dupa dreptate iar dreptatea va ramane dosita in desagii judecatorilor constitutionali !

  Astfel, daca va fi primita doar critica privind "exprimarile neclare" din lege iar toate celelalte cum ar fi cele care vizeaza incalcari grave ( de exemplu, acceptarea traficului de influenta, mascat sub forma unui "lobby" ambiguu, nedeclarat) vor fi respinse, inseamna ca de acum incolo putem vota linistiti nu "alesi" ai poporului ci "negustori" ai poporului !

  PS. Nu sunt optimist dar cine stie, poate ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by