Curtea Constituțională a României (CCR) a admis marți, parțial obiecțiile de neconstituționalitate ale președintele Klaus Iohannis și ale PNL, USR, în legătură cu modificarea de către Parlament a Legii Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, anunță instituția.

Prin urmare, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că dispozițiile articolului I, punctele 6, 12, 18 din Legea privind medierea și organizarea profesiei de mediator, sunt constituționale în raport cu criticile formulate de șeful statului și de partidele de Opoziție, se arată într-un comunicat al CCR, remis marți și citat de Mediafax.

Astfel, judecătorii Curții au stabilit că sunt constituționale prevederile de la punctul 6, potrivit cărora: "Consiliul de mediere înființează Institutul de formare continuă, în vederea creșterii calității pregătirii profesionale continue a mediatorilor autorizați".

De asemenea, constituționale sunt și dispozițiile de la punctul 12, care prevăd că "acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților, este titlu executoriu".

CCR a decis că și punctul 21 din legea menționată sunt constituționale. Acest punct introduce în Legea privind medierea au fost introduse două noi articole, 76 și 77. Conform prevederilor articolelor, "judecătorul, în baza rolului activ, aplicând dispozițiile art. 227 din Codul de procedură civilă, dispune trimiterea părților la mediere, în cauzele ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii, și care se află pe rolul primei instanțe de judecată de mai mult de 18 luni de la învestirea acesteia, fără a fi soluționate, exceptând cauzele în care acestea au încercat soluționarea prin mediere".

Pe de altă parte, CCR a decis, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituționale dispozițiile "art.I pct.10 [cu referire la art.43 alin.(21) din Legea nr.192/2006], art.I pct.16 [cu referire la partea introductivă a art.601 alin.(1) din Legea nr.192/2006] și ale art.I pct.21 [cu referire la art.76 din Legea nr.192/2006] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator sunt neconstituționale".

Punctul 10 prevede că "În cauzele prevăzute la art. 601, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, părțile vor încerca soluționarea litigiului prin mediere."

Neconstituțional este și punctul 16 care modifică articolul 601, partea introductivă a alineatului (1), având următorul cuprins: "În litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluționare a conflictelor, părțile și/sau partea interesată, după caz, sunt ținute să facă dovada că au încercat procedura medierii".

CCR a mai stabilit că sunt neconstituționale prevederile punctul 21, prin care se introduc două noi articole 76 și 77, cu următorul cuprins: "Judecătorul, în baza rolului activ, aplicând dispozițiile art.227 din Codul de procedură civilă, dispune trimiterea părților la mediere, în cauzele ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii, și care se află pe rolul primei instanțe de judecată de mai mult de 18 luni de la învestirea acesteia, fără a fi soluționate, exceptând cauzele în care acestea au încercat soluționarea prin mediere."

Actul normativ care modifică Legea privind medierea și organizarea profesiei de mediator urmează să se reîntoarcă în Parlament pentru ca aleșii să pună în acord proiectul cu decizia de marți a judecătorilor Curții Constituționale.