Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți, referitor la relocarea Ambasadei României din Israel, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile și că analizează avantajele și dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna viitoare urmează să se prezinte o decizie, scrie Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

„Am primit și ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele și dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanților politici și sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte știu ultimul minister care ne-a transmis observațiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a afrimat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, la Romexpo.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Toate liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului ”, a spus Klaus Iohannis în timpul discursului ținut cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în condițiile în care, în luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum în acest sens.

Pe 26 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunța că analiza care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în acea săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că „nu există concluzii, există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia”. Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea „există” şi că este „unul din elemente care trebuie avut în vedere”.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Ambasada Israelului la București a confirmat, pentru agenția Mediafax, ședința comună a guvernelor României și Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegația miniștrilor fiind condusă de premierul israelian Benjamin Netanyahu.