Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marți, la sesiunea plenară a Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Cotroceni, că investițiile nu au sens fără un stat de drept și că mereu când se vorbește despre stat de drept apar "strănuturi în sală", transmite Mediafax.

„Respectarea statului de drept este esențială. Investițiile nu au niciun sens în absența respectării statului de drept”, a declarat, marți, la Cotroceni, președintele CE, Jean-Claude Juncker, în încheierea discursului său. Oficialul european a adăugat, stârnind zâmbete în sală, că de câte ori vorbește despre statul de drept, se strănută în reuniuni.

„Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”, a spul șeful Comisiei Europene, spre amuzamentul participanților.

Juncker a spus și că Europa începe „să rămână fără suflare” pentru că nu respiră cu cei „doi plămâni, de est și de vest”.

„Europa trebuie să respire cu doi plămâni, de Est și de Vest. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Europa rămâne fără suflare și am impresia că Europa noastră începe să rămână fără suflare, așa ca trebuie să punem accent pe cooperare, să folosim o limbă comună pentru Est și pentru Vest”, a afirmat Juncker.

Acesta i-a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să încurajeze „noi căi de comunicare între cei doi plămâni” ai continentului.

„Domnule președinte, sprijnim Inițiativa celor Trei Mări și vă încurajăm să deschideți noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului, dar și între Nord și Sud”, a adăugat președintele Comisiei Europene.