Moscova a acuzat marți Israelul că este de vină pentru doborârea unui avion militar rusesc în apropierea coastei mediteraneene a Siriei și a amenințat cu represalii pentru acest ”act ostil”. Potrivit ministerului rus al apărării, avionul de recunoaștere Il-20, cu 15 militari la bord, a fost doborât de bateriile anti-aeriene siriene S-200, de fabricație rusească. Kremlinul consideră că Israelul este de vină pentru că, la momentul incidentului, avioane de luptă israeliene efectuau lovituri aeriene, iar Moscova a fost avertizată cu doar un minut înainte.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15.36Armata israeliană a spus că avioanele sale au atacat o unitate siriană ce era pe cale să transfere arme către Hezbollah din partea Iranului și că, atunci când Il-20 a fost doborât, avioanele sale de luptă ”erau deja în spațiul aerian israelian”.

UPDATE 13.23 Ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul israelian de la Moscova.

UPDATE 12.34 Potrivit ministerului apărării de la Mosccova, avioanele israeliene care efectuau lovituri aeriene au folosit aeronava rusă drept acoperire cânds se apropiau de țintele terestre pentru a nu fi lovite de tirul anti-aerian sirian.

”Ascunzându-se în spatele avionului rus, piloții israelieni l-a pus în bătaia sistemelor anti-aeriene siriene. Drept rezultat, Il-20 a fost doborât de sistemul de rachete S-200”, a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării. Acesta a spus că piloții israelieni ”n-aveau cum să nu vadă avionul rusesc, care cobora pentru aterizare de la altitudinea de 5 kilometri. Totuși, intenționat, au recurs la această provocare”.

UPDATE 12.23Ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, l-a sunat pe omologul său israelian, Avigdor Lieberman, și i-a spus că Moscova consideră că Israelul este singurul responsabil pentru doborârea aeronavei. Ministerul israelian al apărării a confirmat că discuția telefonică a avut loc, dar nu a dat mai multe detalii.

UPDATE 11.28 Ministerul rus al apărării a revenit marți spunând că armata siriană a doborât avionul, dar Moscova dă vina pe Israel pentru acest incident. Moscova susține că armata israeliană a creat în mod deliberat o situație” periculoasă” lângă orașul Latakia și că 15 militari ruși (nu 14, cum a anunțat în primă fază) au murit din cauza ”acțiunilor iresponsabile” ale Israelului. Potrivit rușilor, israelienii i-au avertizat cu doar un minut înainte să lanseze loviturile.

UPDATE 09.54 Franța nu a fost implicată în dispariția aeronavei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei franceze. ”Negăm orice implicare”, a spus colonelul Patrik Steiger pentru Reuters.

------

Un oficial american a spus de dimineață că Washingtonul crede că avionul, un Il-20 folosit pentru recunoaștere electronică, a fost doborât accidental de artileria anti-aeriană a guvernului sirian, aliat al Moscovei.

În jurul orei la care avionul a dispărut, orașul de coastă sirian Latakia - aflat aproape de baza aeriană rusă unde se întorcea avionul Il-20 - a fost atacat de ”rachete inamice”, iar bateriile de rachete defensive au răspuns, scrie presa de stat siriană.

Ministerul apărării de la Moscova a spus că aeronava se întorcea la baza rusă Hmeymim când, în jurul orei 20.00 GMT (11.00 seara ora României), a dispărut de ecranele radar. Avionul era deasupra Mării Mediterane la circa 35 kilometri de coasta siriană, a spus ministerul rus, citat de TASS.

”Semnalul de pe radarele de control aerian a dispărut în timpul unui atac desfășurat de patru avioane israeliene F-16 asupra unor instalații siriene din provincia Latakia”, se spune în comunicatul ministerului apărării de la Moscova.

”În același timp, sistemele rusești de control aerian au detectat lansări de rachete de pe fregata franceză Auvergne, aflată în regiune”, adaugă sursa citată.

Soarta celor 14 persoane de la bordul avionului dispărut nu este cunoscută încă, iar la baza Hmeymim au început să fie organizate operațiuni de salvare.