Ședința extraordinară de Guvern convocată inițial pentru luni, după ce Curtea Constituţională a avizat legea de revizuire a Constituţiei privind redefinirea familiei, a fost amânată pentru ziua de marți. În cadrul ședinței ar putea fi aprobat un proiect de OUG pentru modificarea legii referendumului în sensul introducerii posibilității desfășurării scrutinului de modificare a Constituției pe parcursul a două zile consecutive, pe 6 și pe 7 octombrie.

Guvernul DancilaFoto: Guvern

UPDATE 15.20 Ședința a fost amânată pentru marți, la o oră care va fi anunțată ulterior, informează Guvernul. Potrivit unor surse guvernamentale, a fost amânată din considerente tehnice, în condițiile în care vor fi mai multe acte normative legate de referendum. Practic, va fi un pachet legislativ privind organizarea referendumului.

„Au fost discuții la Parlament, nu la partid. Eu am spus că se poate printr-o modificare legislativă. La vremea respectivă a apărut o aberație pentru că CCR, din motive care îmi scapă, a zis că trebuie să fixăm data prin lege. Și eu le-am explicat și le-am și demonstrat că nu se poate fixa o dată prin legea referendumului decât dacă am fixa, să zicem, că în fiecare an pe 25 Decembrie este Crăciunul, altminteri nu poți să pui în lege o dată fixă. Dar au apucat să dea decizia, motiv pentru care la vremea respectivă am găsit soluția cu ultima duminică înainte de expirarea celor 30 de zile, dar nu mi-am dat seama să las și ipoteza a două zile consecutive. Dar se poate, teoretic se poate", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, întrebat dacă există discuții în partid privind organizarea referendumului pentru familie pe parcursul a două zile.

Curtea Constituţională a României a decis luni că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

Legea privind referendumul pentru familie a fost adoptată marţea trecută în plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".