Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, referitor la mesajul transmis de procurorul Augustin Lazăr, că nu este surprins de declarația lui și că nu trebuie confundat omul cu funcția, deoarece doar poziția e importantă, iar „omul e așa cum e el”, relatează Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

„Eu am lansat un mesaj în spațiul public punând că procurorul general se află într-o gravă eroare. Am vorbit de eroare, nu despre necunoașterea legii. Procurorul general ne spune că justiția a ajuns într-un stadiu de maturitate și că poate îndeplini rolul de menținere a echilibrului puterilor în stat. Este o afirmație falsă. (...) Nu mă surprinde. Eram la CSM când făceam evaluarea procurorului-șef de la DNA și procurorul general spunea că au un regulament la CSM și ăla trebuie să stea la baza evaluării, nu legea. (...) Ce pot să le zic procurorilor din Brașov care mi-au cerut să suspend deciziile CCR? Înseamnă că e o necunoaștere de știință de carte. (...) Tot ce avem de învățat să sperăm că vom învăța, să sperăm că în locul nostru vor veni unii mai cunoscători de carte, mai loiali față de statul de drept”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la România TV.

Întrebat dacă consideră că Augustin Lazăr a făcut asemenea afirmații pentru că își apără funcția, Tudorel Toader a răspuns: „Să nu confundăm omul cu funcția. Funcția e importantă, omul e așa cum e el. Nu-mi permit să apreciez”.

Tot duminică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a spus procurorului general Augustin Lazăr precizând că se află într-o „gravă eroare”, deoarece prin mesajul său transmis magistraților care au protestat la Curtea de Apel București plasează justiția în afara puterilor statului sau chiar deasupra lor.

”Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele !

Procurorul general ne transmite faptul că "justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat" !

Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora !

În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională !

În condițiile în care puterea judecatorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză!”, a scris Tudorel Toader.