Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îl critică duminică peFacebookpe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că acesta este ”în gravă eroare” atunci când transmite că ”justitia este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat", pentru că plasează ”justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora”.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

”Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele !

Procurorul general ne transmite faptul că "justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat" !

Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora !

În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională !

În condițiile în care puterea judecatorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză!”, a scris Tudorel Toader.

Reacția lui Tudorel Toader vine după ce procurorul general le-a transmis un mesaj magistraților care protestează pe treptele Curții de Apel București, prin care a spus că ”Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor”.

”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului”, este mesajul transmis de procurorul general, Augustin Lazăr.