Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Berlinul își întărește capacitățile cibernetice pentru a contracara "războiul hibrid" folosit de Rusia. Printre țintele Moscovei sunt și trupele germane staționate în Lituania, a completat ea, potrivit site-ului France 24, citat de Mediafax.

Angela Merkel si Vladimir Putin (foto arhiva)Foto: kremlin.ru

"De asemenea, vă confruntați cu o situație care reprezintă o altă parte a doctrinei militare ruse: ideea de război hibrid", a declarat Merkel în cursul unei vizite la bază Rukla din Lituania unde se află un contigent de trupe germane care fac parte din forța NATO staționată în țările baltice pentru a descuraja Rusia.

Alianța Nord-Atlantică a acuzat Moscova că utilizează tehnici de "război hibrid", inclusiv subversiune, propagandă şi războiul cibernetic, în încercarea de a submina statele occidentale fără să declanșeze o reacție militară completă din partea NATO.

Rusia a negat în repetate rânduri aceste acuzații și susține că NATO provoacă o cursă a înarmării.

"Nu degeaba am creat în Germania o unitate cibernetică specială în cadrul forțelor germane cu scopul de a construi capacități în această zonă", a mai afirmat Merkel.

Germania a desfășurat anul trecut peste 500 de militari în Lituania, în cadrul unei misiuni NATO care are scopul să asigure aliații din Europa de Est și să descurajeze Rusia. La scurt timp după sosire, trupele germane au fost vizate de acuzații false de viol, iar presa a relatat că telefoanele militarilor au fost vizate de atacuri cibernetice atribuite Rusiei.