Site-ul sistemului pentru situații de urgențăRO-ALERT, care avertizează cetățenii în situații în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații sau atac terorist, este funcțional de sâmbătă, de la ora 9.00, a anunțat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Luni începe testarea națională a sistemului de alertarea telefonică.

RO-ALERTFoto: Captura

”Rog cetățenii să își configureze telefoanele astfel încât să vadă mesajele, nu trebuie numerele de telefon, nu accesăm datele personale ale persoanelor. Sunt un fel de mesaje radio care intră în telefon”, a spus Raed Arafat la lansarea sistemului de alertare.

În perioada 17-27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului de avertizare telefonic RO-ALERT.

“Între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională. În ultima perioadă am făcut testări la nivelul Bucureştiului pentru a stabili funcţionalitatea sistemului, urmează ca începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii să intre şi să-şi configureze telefoanele, dacă nu sunt configurate. Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localităţi rurale, oraşe şi municipii. După aceste testări dacă se găsesc probleme, urmează ca să fie reparate. (...) Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a adăugat Raed Arafat.

Acesta a mai spus că există planuri pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele rurale care, este posibil, să nu știe să își configureze telefoanele.

Potrivit acestuia, unele telefoane au deja configurarea automată.

“Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site și să vadă cum pot face configurarea în funcţie de modelul telefonilui. (...) Dacă telefonul este închis, este singurul moment în care nu se primeşte mesajul. Dar dacă deschizi telefonul, iar alerta este încă activă şi este în perioada inclusă, atunci când se deschide telefonul, mesajul poate fi primit”, a declarat Arafat, potrivit Medifax.

Potrivit site-ului, pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

”Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute”, arată site-ul.