Guvernul de la Budapesta va decide luni pașii legali de urmat pentru a contesta hotărârea Parlamentului European privind sancționarea Ungariei pentru nerespectarea standardelor democratice, a declarat vineri premierul Viktor Orban, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Flickr/ European People's Party

Orban a declarat, la postul public de radio, că se așteaptă la o dezbatere juridică serioasă în legătură cu această decizie.

Parlamentul European a votat miercuri sancționarea Ungariei pentru nerespectarea regulilor UE privind democrația, drepturile civile și corupția.

Orban, care a fost unul dintre cei mai puternici oponenţi ai imigraţiei spre UE, a spus că zilele actualului Parlament European sunt numărate, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri europarlamentare.

El a mai declarat că procesul disciplinar declanşat raportul aprobat de PE "nu reprezintă niciun pericol" pentru Ungaria.

Orban a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, după ce ea a făcut apel joi la statele membre să se asigure că agenţia de apărare a frontierelor, Frontex, are suficiente puteri să poată ajuta la oprirea migraţiei ilegale, în acord cu planurile Comisiei Europene.

"Aşadar planul este ca, în cazul în care nu poate fi forţată să primească migranţi, Ungariei să i se ia drepturile de a-şi proteja graniţele", a spus Orban.

"Vor să trimită aici mercenari de la Bruxelles şi să ia (acest drept) fiilor Ungariei care protejează graniţele. Să nu ne facem iluzii, îi vor lăsa pe migranţi să intre", a adăugat el.

Parlamentul European a denunțat miercuri amenințarea "sistemică" împotriva valorilor UE în Ungaria și a cerut Uniunii să reacționeze prin lansarea procedurii Articolului 7, mecanismul cel mai radical de care dispune blocul comunitar.

În prima fază, articolul 7 permite constatarea "existenței unui risc clar de încălcare gravă" a statului de drept într-o țară membră, cu sprijinul necesar a 22 de țări din UE. Eventuale sancțiuni, însă, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază secundă care are nevoie, pentru a fi lansată, de votul unanim al țărilor europene, mai puțin statul vizat.