„Pentru prima dată, îmi e frică”, a declarat joi comisarul european însărcinat cu Afacerile economice, comentând avansul populismului și naționalismului în Europa, potrivit unui articol publicat de cotidianul francez Le Figaro.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Spre deosebire de Jean-Claude Juncker, care a făcut o paralelă între perioada actuală și anul 1913, Moscovici se gândește mai degrabă la anii 1930.

Pierre Moscovici a reamintit că este „fiul unui evreu din România, venit să găsească azil în Franța”, iar mama sa „a fost ascunsă de drepții în Lozère” (drepţii între popoare este o expresie care desemnează persoanele care nu erau evrei dar și-au riscat viața pentru a salva evrei în al doilea Război Mondial, n.r.).

"Cred însă că există un climat care seamănă mult cu anii 30 în acest moment. Trebuie comparate lucrurile: din fericire, nu există zgomot de bocanci, nu există Hitler. În ceea ce privește micii Mussolini ... rămâne să vedem", a spus Moscovici, citat de AFP. O aluzie transparentă, potrivit Le Figaro, la ministrul italian Matteo Salvini, „cel mai naționalist” dintre miniștrii de Interne, „în condițiile în care țara sa are nevoie mai mult decât oricare alta de solidaritatea europeană”.

„Când spun că îmi e frică, nu sunt împietrit, dar trebuie să reacționăm”, întărind suveranitatea europeană în fața amenințărilor externe, a arătat el.

În opinia sa, alegerile din primăvara anului viitor sunt „fără îndoială cele mai decisive din 1979”, data primei desemnări a eurodeputaților prin vot universal. Moscovici a arătat că imigrația, granițele, amenințările externe provenite din Statele Unite, Rusia sau China, fracturile nord-sud sau Brexitul sunt tot atâtea fenomene care se conjugă și pot arunca Europa într-o „criză existențială”.

Pierre Moscovici a afirmat că în acest context susține fără rezerve votul din Parlamentul European, care a demarat procedura Articolului 7 de sancțiuni împotriva Ungariei.