Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei Florin Iordache a declarat joi că OUG 6/2016, emisă în perioada guvernării Cioloş, va fi dezbătută în Parlament şi tot în Parlament se va lua o decizie şi cu privire la ce urmează să se întâmple cu dosarele care au fost instrumentate pe baza protocoalelor, potrivit Agerpres.

Florin IordacheFoto: Hotnews
  • Fostul premier Dacian Cioloş a declarat marți că Guvernul pe care l-a condus a adoptat OUG 6/2016 în urma unei decizii a CCR şi actul normativ a fost ulterior aprobat printr-o lege în Senat. Liviu Dragnea a replicat că, prin aceste declaraţii, Cioloş arată că "a rămas aceeaşi păpuşă a serviciilor", iar actul normativ a avut rolul de a păstra Serviciul Român de Informaţii (SRI) "în câmpul tactic". Ministrul Justiției Tudorel Toader a spus marți seară la Antena 3 că CSAT și SRI au avizat Ordonanța 6. 

"Protocoalele nu au venit cumva să adauge Codurilor penale? Discutăm de o ordonanţa 6 (ordonanţa 6/2016 - n.r.) , ordonanţă care, din punctul nostru de vedere, şi aţi văzut există deja nişte decizii la instanţă, au venit să adauge cumva Codului penal şi Codului de procedură penală. Nu putem să ne ascundem că în spaţiul publice există o dezbatere, discutăm despre ce înseamnă protocolul, dacă cineva a avut de suferit şi cineva a fost condamnat pe lângă Codul penal şi Codul de procedură penală pe baza unor norme care au adăugat la lege şi care sunt nelegale ne ascundem de chestia asta? Dacă trebuie să facem modificări şi dacă deja instanţele am văzut că au dat primele hotărâri care au spus că în primă instanţă persoanele au fost cercetate abuziv cu încălcarea normelor de drept, cu încălcarea normelor de procedură penală putem sta impasibili să aşteptăm să ne vină de sus de undeva? Nu. Există o dezbatere cu privire la ce trebuie făcut în cazul dosarelor făcute în urma protocoalelor. Aşteptăm un punct de vedere al Ministerului Justiţiei", a afirmat Iordache la Palatul Parlamentului.

El a amintit Ordonanţa 6/2016 a fost emisă de fostul ministrul al Justiţiei Raluca Prună.

"Fără îndoială ordonanţa 6 trebuie respinsă, sau în mare parte respinsă, dar trebuie să punem ceva la articolul 2 - adică toate acele persoane sau toate dosarele care au fost instrumentate cu încălcarea normelor de drept. Se întâmplă ceva. Şi atunci discutăm. Soluţia este în Parlament, toţi cei de bună credinţă, pornind cu Ministerul Justiţiei, CSM, Parchetul General să vină ne aşezăm la masă şi găsim soluţia legislativă. Sunt foarte importante şi protocoalele, dar aceste protocoale au adăugat la lege şi dacă au adăugat la lege şi nişte oameni au avut de suferit nu trebuie să reglementăm?", a spus Iordache.

Acesta a menţionat că prevederile despre care a vorbit nu înseamnă "o amnistie mascată", iar ordonanţa 6 "trebuie rezolvată într-un fel sau altul în Parlament".

Preşedintele comisiei speciale a menţionat că probabil este vorba despre "zeci, sute de dosare" care au fost instrumentate potrivit protocoalelor.