Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat joi pentru Agerpres că toate numirile făcute de Guvern privind consulii generali au respectat prevederile legale.

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

Precizarea ministrului vine în contextul în care Parchetul General a început o urmărire penală in rem, după o plângere depusă pe numele său.

Meleşcanu a spus că nu a fost notificat cu privire la acest dosar. "Am aflat din presă ştirea că Parchetul General a deschis un dosar in rem în legătură cu numirea unui consul general la Strasbourg. (...) Eu, personal, n-am fost informat în niciun fel în legătură cu chestiunea asta", a precizat acesta.

Şeful diplomaţiei române a dat asigurări că, în procesul numirii consulilor generali, este respectată legislaţia.

"Vreau să vă asigur că toate numirile de către Guvernul României, care se fac de către Guvernul României privind consulii generali, inclusiv a celui de la Strasbourg, s-au făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale", a mai afirmat Meleşcanu.

Parchetul general (PG) a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese în cazul ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, care şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg, scrieG4media.ro.

Dosarul a fost deschis după ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu în care reclama faptul că nu a fost numit în acest post, deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016