Parchetul general (PG) a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese în cazul ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, care şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg, scrieG4media.ro.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

UPDATE 12.09 "Confirmăm faptul că, urmare a unei plângeri penale formulată împotriva dl Meleșcanu Teodor, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică a fost înregistrat un dosar, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu (ART. 297 CP) și folosire a funcției pt. favorizarea unei persoane (ART. 301 CP)", au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea Mediafax.

Dosarul 378/P/2018 a fost deschis după ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu în care reclama faptul că nu a fost numit în acest post, deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016, potrivit G4media.ro.

Bazil Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză. El a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul soţiei ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul general al României la Strasbourg prin hotărâre de guvern (HG), publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Hotărârea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Deocamdată, Pîrvulescu nu a plecat la post, întrucât nu a trecut perioada de despărţire de 90 de zile pentru consulul general rechemat, Sabin Pop.