Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, că a urmărit evenimentele recente din România și are îngrijorări în legătură cu respectarea statului de drept în țara noastră, notează Mediafax și Agerpres. Oficialul străin a precizat că așteaptă să vadă ce va face Comisia Europeană legat de subiect.

Mark Rutte, declaratii la CotroceniFoto: Agerpres

Întrebat, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, dacă, în opinia sa, mesajul adresat de Olanda și alte 11 state instituțiilor României de a nu slăbi statul de drept prin modificări legile justiției și codurile penale, Mark Rutte a răspuns:

"Este adevărat că am urmărit şi noi evenimentele recente din România. Avem şi noi o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept. Comisia Europeană, şi ea recent şi-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă care par să încetinească ritmul. Din perspectiva noastră privim întâi la Comisia Europeană şi vedem ce fac ei acolo. Pentru noi toţi, pentru toată Uniunea, statul de drept este un aspect cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranţa juridică legală pentru firme şi persoane private este extraordinar de importantă. Să vedem cu ce va veni Comisia şi apoi vom vedea fiecare dintre noi, independent, dacă s-au făcut progrese şi în ce măsură".

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a afirmat că cei care susțin că partenerii externi nu trebuie să se amestece în problemele României au o abordare eronată și "fundamental greșită", deoarece țara noastră face parte din comunitatea europeană și trebuie să respecte valorile acesteia, nu să se izoleze de această comunitate.

"Aceste semnale venite de la partenerii noştri trebuie să fie luate foarte, foarte în serios. Noi suntem împreună în UE şi împreună vrem să construim o Uniune mai puternică şi atunci, dacă într-o parte apar probleme care atrag atenţia, este bine ca toată lumea să reacţioneze în ideea de a îmbunătăţi întregul mers. Ştiu că în politica românească sunt voci care acuză că partenerii noştri se amestecă în treburile interne ale României. Această abordare este fundamental greşită, tocmai în virtutea faptului că suntem împreună în UE este obligatoriu ca atunci când ceva nu merge neapărat aşa cum trebuie să se atragă atenţia. Aceste semnale trebuie luate foarte, foarte în serios, cum de altfel trebuie luată foarte în serios şi opinia unor actori avizaţi externi, cum este, de exemplu, Comisia de la Veneţia, care în zilele următoare se va afla în România nu pentru a ne critica, acesta este un discurs populist greşit. Oamenii vin ca să ne ajute să construim o legislaţie mai performantă, mai modernă. Anumite abordări populiste prin care se arată că ar veni unii străini să ne înveţe cum să ne rânduim noi ţara le refuz clar şi categoric. Noi suntem într-o uniune a valorilor. Noi dorim să ne consultăm cu parteneri bine intenţionaţi care vin să ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte, foarte bine înţelese şi aceste lucruri sunt importante pentru noi toţi. Nu putem să fim parte într-o comunitate de valori şi să ne izolăm faţă de această de comunitate", a declarat Klaus Iohannis, răspunzând la aceeași întrebare.

Şeful statului a subliniat, în context, importanţa summitului de la Sibiu, arătând că se vor "desena liniile viitorului nostru" cu această ocazie.

"Acest viitor al Uniunii include România şi pentru asta avem tot interesul să arătăm că noi, românii, am înţeles că este vorba despre valori, valori pe care şi noi le respectăm", a mai spus Iohannis.

Pe 28 iunie, 12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii, transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură.