Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu are „date” legat de finanțarea din din străinătate a protestului din 10 august, după ce PSD a cerut declanșarea de urgență a unei anchete privind informațiile ”de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la ”finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul Diasporei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Întrebat cum comentează aceste afirmații, Iohannis a răspuns: „Nu am astfel de date”.

PSD a invocat ”informațiile apărute în presă” cu privire la mitingul din 10 august și susține că există indicii temeinice cu privire la ”acțiuni subversive” menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român.

Secretarul de stat în MAI Gheorghe Nucu Marin a declarat marţi că nu există informaţii privind finanţarea din străinătate a protestului de pe 10 august din Piaţa Victoriei.

Înregistrarea audio difuzată în urmă cu o zi de site-ul luju.ro pentru a justifica teza finanțării din străinătate a protestelor din 10 august reprezintă un fragment dintr-o discuție mai amplă, în care era vorba despre acțiunile Uniunii Europene în state cu derive autoritariste precum Polonia și Ungaria, iar cuvântul „exterior” era legat exact de mecanismele UE de intervenție, a declarat pentru HotNews.ro bărbatul a cărui voce este auzită în înregistrare.

„Este o mare porcărie. A fost decupat un fragment dintr-o discuție mai amplă în care era vorba de acțiunile Uniunii Europene pentru restabilirea statului de drept în Ungaria și Polonia și aceasta era referința la acel <>”, discuția era legată de „acțiunile și mecanismele UE în statel precum Ungaria și Polonia, unde s-au constatat tendințe autoritare”, a precizat acest bărbat, care a discutat telefonic cu HotNews.ro și a cărui voce coincide cu cea din înregistrare.