Parchetul General a precizat, marţi, la solicitarea Agerpres, că a deschis un dosar penal în care verifică dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a procedat corect atunci când a cerut Uniunii Notarilor Publici să propună numirea sa în funcţia de notar public.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"Urmare a unui denunţ, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat un dosar penal având obiectul la care faceţi referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal)", au precizat reprezentanţi ai Parchetului General.

Tudore Toader a declarat la Antena 3 că a făcut această cerere în baza legii și a valorificat un drept „fără nicio marjă de apreciere”, cel de a se pensiona.

„Adevărat este că am făcut solicitare de a a deveni notar public, în baza legii CCR care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecător constituțional la cerere se poate face notar sau avocat, fără examen”, a spus Toader, invocând articolul 69 al 4 din legea 168 care modifică legea 47/92 a CCR.

„Am solicitat dobândirea calității de notar public și suspendarea din funcție pentru că altfel aș fi intrat în incompatibilitate. Cererea este motivată pe baza textelor de lege exercitarea acestui drept nu presupune nicio marjă de apreciere din partea nimănui”, a susținut acesta.

El a explicat că este vorba de valorificarea dreptului de a ieși la pensie la 65 de ani.

„Ce opțiune ai? Să nu ieși la pensie la 65 de ani pentru că ți-a spus cineva că ai ieșit în timpul mandatului sau să valorifici dreptul pe care legea ți-l dă? (...) E valorificarea unui drept fără nicio marjă de apreciere”, a argumentat acesta.

Pe 4 septembrie, ministrul Tudorel Toader preciza într-o postare pe Facebook că nu intenţionează să demisioneze de la Ministerul Justiţiei, în contextul apariţiei în spaţiul public a unor informaţii privind solicitarea sa de a fi notar.

Reacţia ministrului a venit după ce presa a relatat că acesta ar fi cerut, mai întâi, admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, iar ulterior, suspendarea din această calitate pentru a nu se afla în incompatibilitate.

"Simple precizări! 'După încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen' - art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/ 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 595 din 12 iulie 2018. Nu intenţionez să demisionez de la Ministerul Justiţiei", scria ministrul Justiţiei pe Facebook.