Asociația pentru drepturile persoanelor LGBT Accept susține că Senatul României ”ridică homofobia la valoare de stat”, iar adoptarea propunerii legislative de revizuire a constituție care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie ”este o încălcare a dreptului la viață privată și de familie”, potrivit unui comunicat de presă.

marsul LGBTFoto: Hotnews

Potrivit Asociației, dreptul la viață de familie este inalienabil și aparține tuturor persoanelor, indiferent de gen și orientare sexuală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Președintele executiv al Asociației, Florin Buhuceanu, subliniază că legislația din România este clară și interzice deja căsătoriile între persoane de același sex prin Codul Civil și că redefinirea familiei este o modalitate de ”a distrage atenția cetățenilor României de la dezastrul iminent din economie, justiție și agricultură”.

„Încurajăm toți cetățenii cu drept de vot să stea acasă în ziua referendumului și să nu legitimeze o manevră politică menită să deturneze atenția publică și să promoveze ura”, a spus președintele Accept, Florin Buhuceanu.

Potrivit ONG-ului, Senatul a permis astăzi instrumentalizarea urii pe banii tuturor românilor fără să facă o analiză a oportunității sociale.

”Guvernul va cheltui peste 20 de milioane de euro pentru organizarea unui referendum fără impact pozitiv pentru familiile din România. Fondurile pentru organizarea referendumului sunt în competiție directă cu despăgubirile destinate producătorilor afectați de cea mai mare criză post-decembristă din agricultură, cauzată de pesta porcină africană. De asemenea, din același fond de rezervă al Guvernului trebuie să se asigure și ajutor financiar pentru victimele inundațiilor din ultimele luni. Mai grav, votul Senatului vine în contradicție cu valorile europene care sunt asumate de România, inclusiv dreptul la liberă circulație pe teritoriul Uniunii Europene pentru cuplurile de același sex”, arată comunicatul Accept.

Avocatul Accept, Iustina Ionescu, spune că parlamentul a încălcat prin votul de azi chiar Constituția și regulile de organizare ale camerelor Parlamentului.

”Curtea Constituțională, prin decizia de admitere a excepției de neconstituționalitate în Cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT a recunoscut deja faptul că viața de familie există pentru cuplurile formate din persoane de același sex căsătorite în afara țării, deci modificarea articolului 48 ar veni în contradicție cu principiile enunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult, CCR a identificat deja o serie de nereguli în parcursul legislativ al inițiativei cetățenești, nereguli procedurale pe care Parlamentul ar fi trebui să le rezolve înainte de a adopta forma actuală. Avem încredere că judecătorii constituționali vor observa toate aceste abateri de la spiritul și litera Constituției, urmând ca aceștia să transmită inițiativa înapoi în Parlament, pentru revizuire,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.

Asociația ACCEPT atrage, de asemenea, atenția forțelor de ordine și instituțiilor de drepturile omului asupra riscurilor inerente într-o campanie polarizată, care va afecta întreaga societate și va perturba pacea socială din România.

”Campania pentru redefinirea familiei în Constituție, un subiect intens politizat, va fi transformat în instrumentul urii sponsorizate de stat împotriva persoanelor gay, lesbiene, bisexuale și transgender, dar și împotriva familiilor diverse din România. Lupta politică și speranța atragerii unui electorat conservator va transforma, de fapt, familiile tuturor românilor în victime colaterale. Impactul acestei stigmatizări a fost simțit în ultimii ani mai ales de familiile monoparentale, familiile de facto, familiile extinse cu părinți plecați să lucreze în afara țării, dar și familiile bazate pe cupluri de același sex. România rămâne una dintre puținele țări din Europa care nu monitorizează infracțiunile motivate de ură și nu are capacitatea să investigheze eficient aceste incidente”, mai arată comunicatul.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată de Senat luni, cu 107 voturi "pentru", 13 împotrivă și 7 abțineri.

Toate voturile împotrivă au venit de la senatorii USR, iar câțiva senatori PNL s-au abținut.