Înregistrarea audio difuzată în urmă cu o zi de site-ul luju.ro pentru a justifica teza finanțării din străinătate a protestelor din 10 august reprezintă un fragment dintr-o discuție mai amplă, în care era vorba despre acțiunile Uniunii Europene în state cu derive autoritariste precum Polonia și Ungaria, iar cuvântul „exterior” era legat exact de mecanismele UE de intervenție, a declarat pentru HotNews.ro bărbatul a cărui voce este auzită în înregistrare.

Proteste Piata VictorieiFoto: Hotnews

„Este o mare porcărie. A fost decupat un fragment dintr-o discuție mai amplă în care era vorba de acțiunile Uniunii Europene pentru restabilirea statului de drept în Ungaria și Polonia și aceasta era referința la acel <>”, discuția era legată de „acțiunile și mecanismele UE în statel precum Ungaria și Polonia, unde s-au constatat tendințe autoritare”, a precizat acest bărbat, care a discutat telefonic cu HotNews.ro și a cărui voce coincide cu cea din înregistrare.

Acesta și-a declinat identitatea către redacție, dar a precizat că preferă să-și păstreze anonimatul: „Nu vreau să fiu persoană publică, sunt un simplu om total nemulțumit de ce vede în anul centenarului”.

El a explicat că „și în Ungaria, și în Polonia UE a intervenit prin tot felul de mecanisme, la fel era vorba și în această discuție”.

„Nici nu știu cine a făcut înregistrarea, era la inaugurarea Casei Activistului”, un proiect al mișcării Facebook Corupția Ucide, a explicat acest bărbat, care a subliniat că a participat la toate protestele pentru apărarea statului de drept, dar nu este membru al vreunui grup. Potrivit acestuia, discuția a avut loc în data de 10 iulie.

În înregistrarea audio difuzată de luju.ro, o protestatară, identificată drept Angie Șerban, afirmă: „Câteodată suntem presați să reacționăm pentru că suntem presați din EXTERIOR (sublinierea luju.ro, n.r.) să punem osul la treabă, dar dacă ar fi fost după noi, protestele ar fi fost mult mai rare...”.

Bărbatul care a discutat cu HotNews.ro afirmă: „Avem speranțe că de 10 august o să facem ceva ce... măcar sa semene cu 20 ianuarie?... pentru că nimeni nu a pornit nimic.. cum ați făcut data trecută cu excel-ul ăla, bă care vreți să primiți oameni...”.

Aici era vorba despre cazarea protestatarilor care vin în București, a precizat bărbatul, care a explicat că în trecut a cazat benevol protestatari veniți din Cluj pentru a participa la proteste din Capitală.