Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri, relatează Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

”Am avut o discuție, trebuie să vedem. Mâine va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă și o să vedem care este și părerea Parlamentului”, a spus Meleșcanu.

Întrebat dacă ia în calcul rechemarea lui George Maior în țară, Teodor Meleșcanu a răspuns: "Toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta".

"Din punctul meu de vedere, i-am spus și personal, că nu e normal ca diplomați să se implice în dezbateri de acest tip, îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie", a completat actualul ministru de Externe, solicitat să comenteze afirmațiile făcute de ambasadorul român în SUA referitor la scrisoarea trimisă de Rudolf Giuliani, avocatul lui Donald Trump.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA, va fi audiat miercuri, în comisia de Politică Externă, şedinţa urmând să fie cel mai probabil una publică. Tăriceanu a confirmat că a existat o intervenţie, prin ministerul de Externe, pentru amânarea audierii. "A existat o intervenţie pe canalul Ministerului de Externe, prin care s-a solicitat amânarea cu o săptămână", a declarat Tăriceanu, care a subliniat că nu ştie dacă Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, va demara procedura de rechemare a lui George Maior în ţară.

De asemenea, la ultima ședință a Comitetului Executiv, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că i-a cerut premierului să discute cu Meleșcanu pentru a demara procedura de rechemare a ambasadorului.

Pe 1 septembrie, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunța că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior. George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

Potrivit Constituției și legislației în vigoare, numirea și rechemarea în țară a ambasadorilor se face însă prin decret semnat de șeful statului.