Circa 700 de persoane au protestat luni seara în Piața Victoriei la o lună de la evenimentele din 10 august, când jandarmii au reprimat violent protestul Diasporei, după un apel făcut pe Facebook decomunitatea ”Reușim pentru România”.Protestatarii au avut pancarte și au scandat mesaje antiguvernamentale și împotriva Jandarmeriei care a acționat cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților acum o lună.

Protest 10 septembrieFoto: Hotnews

UPDATE Numărul oamenilor a mai scazut. In apropiere de ora 21:00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor și au scandat: "România, trezește-te!

UPDATEÎn jur de 700 de persoane protestează la această oră. Lumea scandează: "Demisia!", "Democrație!", "Jandarmeria trădează România!" si "Anticipate!"

UPDATE Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a crescut de la 250 la 500.

În acest moment, lumea continuă să vină. Pe ritmuri de tobe , vuvuzele si fluiere lumea scandează "M***, m*** PSD!"

În piața sunt si efective de jandarmi, iar zona din mijlocul pieței a fost îngrădită.

Pe Centralizatorul protestelor din 10 septembrie, realizat de comunitatea comunitatea ”Reușim pentru România”. scrie că ”ceea ce s-a întâmplat în ziua de 10 și în noaptea de 10 spre 11 august în Piața Victoriei reprezintă tentativă de genocid a jandarmilor asupra celor peste 100.000 de români aflați la protest”.

”Considerăm că Jandarmeria nu și-a îndeplinit corect misiunea conform procedurilor, și-a depășit atribuțiile, a dovedit că are oameni incapabili în fruntea sa și s-a transformat în instrument de represiune a populației împrăștiind pe toți protestatarii, folosind gaze lacrimogene, substanțe chimice interzise, tunuri cu apă și muniție de război”, arată mesajul organizatorilor.

Potrivit Centralizatorului protestelor din 10 septembrie, ”principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat atunci este Liviu Dragnea împreună cu grupul lui infracțional care a pus stăpânire pe Guvern, pe Parlament și pe PSD și dorește să pună stăpânire pe toată România”.

De asemenea, organizatorii subliniază că ”politicienii aflați la putere încearcă să mușamalizeze procesul represaliilor Jandarmeriei în condițiile în care au fost peste 450 de răniți, peste 100.000 de persoane expuse la gaze lacrimogene, zeci de oameni loviți de jandarmi și o persoană pe nume Ilie Gâzea care a fost la protest și a decedat pe 19 august. La Parchetul General au fost depuse peste 750 de plângeri penale împotriva forțelor de ordine. Ancheta merge foarte greu deoarece ministrului de Interne Carmen Dan a secretizat toate documentele ce au legătură cu protestul din 10 august”.

Organizatorii mai spun că ies în stradă și pentru a spune un NU hotărât legilor menite să submineze independența justiției, modificărilor propuse și votate pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală, împotriva unei posibile ordonanțe pe grațiere și amnistie pe care Liviu Dragnea o dorește cu orice preț, pentru stat de drept, pentru independența justiției, pentru un Guvern competent și pentru lustrația clasei politice