După ani buni de când la Galați se vorbește despre realizarea unui aeropot internațional, Consiliul Județului Galați a contractat un studiu de oportunitate în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi şi un studiu privind evaluarea eficienţei traficului aerian, ambele însumând 38.000 de euro, scrieViața Liberă.

Faleza Dunarii GalatiFoto: USER UPLOADED

Studiul de oportunitate contractat include ”realizarea studiului de oportunitate pentru înfiinţarea şi dezvoltarea serviciilor de utilitate publică - transport, mediu, energie, sănătate” și costă 89.250 de lei cu TVA.

Studiul de trafic privind evaluarea eficienţei traficului aerian include ”realizarea studiului de trafic auto, naval sau aerian, precum şi a cercetărilor de fundamentare aferente” și costă 89.250 de lei cu TVA.

Ambele studii vor fi realizate de firma bucureşteană TECHE CONSTRUCT SOLUTIONS SRL.

Galaţiul a fost de două ori pe harta aviaţiei româneşti, o dată pentru aerodromul militar şi încă o dată pentru aeroportul civil pe care le-a avut, scrie Viața Liberă.

Proiecte de resuscitare a aviaţiei la Galaţi au mai existat.

În martie 2015, primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, declara că există un studiu de prefezabilitate pentru un aeroport de cargo, realizat pe propria cheltuială, de o firmă italiană. Iniţial, acest aeroport pentru mărfuri fusese gândit pentru zona de dincolo de Braniştea, dar edilul credea că ar fi mai potrivit la Brăila. "Se poate purta o negociere cu brăilenii pentru ca acest aeroport să fie mutat în zona Zagna-Vădeni, unde va deservi ambele unităţi administrative".

În noiembrie 2016, deputatul PSD Viorel Ştefan a susţinut că a avut ideea de realizare a unui aeroport la Galaţi: "Dl consilier Andrei a venit trimis de dl prim-ministru Ponta la Galaţi, ca să identifice amplasamentul, a discutat cu autorităţile, i-a luat de mânuţă, i-a dus la Autoritatea Aviatică română, au venit, au identificat amplasamentul… Numai că, de-a doua zi, fosta conducere a Primăriei vorbea despre tunel! Şi a uitat de aeroport!", declara, atunci, ministrul de azi.