​Statele Unite urmează să adopte luni o poziţie agresivă împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, ameninţând cu sancţiuni împotriva judecătorilor acesteia dacă vor începe o investigaţie privind presupuse crime de război comise de americani în Afganistan, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Soldati americani in AfghanistanFoto: Agerpres

Consilierul de securitate naţională al preşedintelui american, John Bolton, urmează să facă acest anunţ într-un discurs pe care îl va susţine luni la Federalist Society, un grup conservator, la Washington. Va fi primul său discurs major de la venirea la Casa Albă.

"Statele Unite vor folosi toate mijloacele necesare pentru a ne proteja cetăţenii şi pe cei ai aliaţilor noştri de judecarea injustă de către această instanţă ilegitimă", ar urma să spună Bolton, conform unui draft al discursului său, consultat de Reuters.

Bolton va spune de asemenea că Departamentul de Stat va anunţa închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei din Washington din cauza îngrijorării privind încercările palestinienilor de a obţine deschiderea unei investigaţii a CPI asupra Israelului. "SUA vor fi mereu alături de Israel, prietenul şi aliatul nostru", se mai arată în discursul lui Bolton.

Conform textului, Administraţia Trump "va răspunde" dacă CPI va începe oficial demersurile pentru deschiderea unei investigaţii privind presupuse crime de război comise de militari şi de membri ai serviciilor secrete americane în timpul războiului din Afganistan.

Dacă va începe o astfel de anchetă, administraţia Trump va lua în considerare să le interzică judecătorilor şi procurorilor să intre în SUA, să sancţioneze orice fonduri ar avea aceştia în sistemul financiar american şi să îi pună sub inculpare în sistemul de justiţie american.

"Nu vom coopera cu CPI. Nu vom oferi nicio asistenţă CPI. Nu vom adera la CPI. Vom lăsa CPI să moară singură. Până la urmă, în privinţa intenţiilor şi scopurilor sale, CPI este deja moartă pentru noi", ar urma să spună Bolton.

În plus, SUA ar putea negocia acorduri bilaterale cu caracter obligatoriu pentru a le interzice altor ţări să predea cetăţeni americani către CPI, se mai arată în text.

Scopul CPI este de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care comit crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

SUA nu au ratificat Tratatul de la Roma care a stabilit crearea CPI în 2002, preşedintele George W. Bush fiind împotriva acestei instanţe. Preşedintele Barack Obama a făcut unii paşi pentru a coopera cu CPI.