Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la cererea lui Liviu Dragnea către Comisia SRI de a ancheta protocolul secret încheiat între Eduard Hellvig și procurorul general Augustin Lazăr, că liderului PSD "îi stă ca un cui în talpă orice instituție care nu răspunde la comenzile sale", relatează Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Lui Dragnea îi stă ca un cui în talpă orice instituție care nu răspunde la comenzile sale. Este clar că asistăm la un proces pus la cale de Dragnea de capturare a statului român, de numire a unor slugi în funcțiile de conducere ale instituțiilor statului român pentru transformarea acestor instituții ale statului român în instrumente de luptă împotriva cetățenilor români. Nu există niciun temei pentru o astfel de formulare, decât pofta nestăvilită a lui Dragnea de a pune mâna pe toate instituțiile statului, care nu are niciun temei constituțional și legal", a afirmat liderul liberal, Ludovic Orban, la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal care se desfășoară în stațiunea Saturn.

Pe 24 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru „eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI”, după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI.

„Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rîndul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine. (...) Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale.”, a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Liderul PSD spune că au mai existat şi alte documente semnate între Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.

„Aseară (pe 23 august - n.r.), însă, am văzut cu toţii că nu e aşa. Alte protocoale au fost semnate între SRI şi Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut. Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.”, a adăugat Dragnea.

El apreciază situaţia ca fiind una ”gravă, de neconstituţionalitate, de minciună publică”.

”Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvîrşirea unei fapte neconstituţionale”, a conchis Liviu Dragnea.