Două avioane de vânătoare Eurofighter al Forțelor aeriene germane au interceptat vineri o aeronavă de pasageri a companiei TAROM care pierduse contactul cu turnul de control, incidentul având loc în apropiere de orașul Frankfurt, informează cotidianul FAZ și site-ul The Aviation Herald, citate de Mediafax.

Avion TAROM Boeing-737Foto: Wikipedia

Cel două avioane de vânătoare au ajuns în preajma aeronavei de pasageri în jurul orei locale 09:04 (ora României, 10:04). La scurt timp, echipajul aeronavei românești a setat frecvența corectă de comunicare și a reluat legătura normală cu turnul de control.

Avioanele Eurofighter s-au întors la baza aeriană de la Neuburg, în landul Bavaria, în timp ce aeronava românească, ce zbura pe ruta București (Otopeni) - Bruxelles, și-a continuat zborul și a aterizat la destinație, aproximativ 30 de minute mai târziu.

Potrivit Forțelor aeriene germane, astfel de incidente aeriene se întâmplă de 15-20 de ori pe an în Germania.

UPDATE - Tarom: Interceptarea aeronavei deasupra Germaniei - din cauza unei erori la selecția frecvențelor

Echipajul nu a putut răspunde tentativelor de contactare din partea Air Traffic Control, din pricina unei ușoare erori la comutatorul de selecție frecvențe, a transmis vineri Tarom, după ce un avion al companiei românești a fost interceptat de forțele aeriene Germane.

"Echipajul nu a putut răspunde tentativelor de contactare din partea Air Traffic Control, din pricina unei ușoare erori la comutatorul de selecție frecvențe, iar situația a fost sesizată când aeronava tranzita spațiul german, în zona Frankfurt", anunță compania aeriană, potrivit Mediafax.

Tarom precizează că eroarea a fost sesizată de echipaj înaintea evenimentului, contractorul tehnic din Bruxelles (LTMI) emițând următoarea soluție: comutatorul este funcționabil, iar autoritățile germane au contactat conducerea companiei în vederea clarificării problemei.

"După restabilirea contactului cu aeronava, situația a reintrat în normal. Zborul RO371 a aterizat, fără întârziere și în condiții de maximă siguranță, pentru toți cei 73 de pasageri. În urma situației prezentate, aeronava a fost verificată amănunțit la sol, iar eroarea la butonul de frecvențe a fost remediată".

"În termen de 10 zile, compania Tarom va transmite autorităților germane un raport al evenimentului din data de 6 septembrie", adaugă transportatorul aerian.