Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a controlat peste 5.000 de unităţi în luna august, în contextul răspândirii pestei porcine, a aplicat amenzi de 458.160 de lei şi a confiscat 2.678 de kilograme de carne de porc, potrivit unui comunicat transmis vineri și citat de Agerpres.

Control ANSVSAFoto: Agerpres

"În perioada 1 - 31 august 2018, au fost organizate controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor obţinute din carne de porc sau care conţin carne de porc. Au fost verificaţi operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement şi în localităţile de interes turistic", se arată în comunicat.

Inspectorii ANVSA au verificat 5.046 de unităţi, dintre care 1.934 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, unităţi tip fast - food), 697 de unităţi de tip carmangerie/măcelărie, 131 de cantine, 112 unităţi de tip catering, 286 de rulote, 149 de pensiuni turistice, 1.737 de magazine alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 358 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.160 de lei. De asemenea, au fost emise şase ordonanţe de suspendare a activităţii şi şapte ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 2.678 de kg de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită.

"Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic", au susţinut oficialii ANSVSA.