​Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va veni la București pentru a participa la Summitul Celor Trei Mări, din 17-18 septembrie, au declarat, pentru HotNews, surse europene. Săptămâna viitoare vor veni în România și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, precum și comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform unor surse citate de Agerpres, la Summitul celor Trei Mări, din 17 şi 18 septembrie, de la Bucureşti, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor fi prezenţi preşedinţii Bulgariei, Rumen Radev, Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, Poloniei, Andrzej Duda, Austriei, Alexander van der Bellen, Ungariei, Ader Janos, Sloveniei, Borut Pahor, Slovaciei, Andrej Kiska, Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

La acest summit participă şi preşedinţii parlamentelor Estoniei şi Cehiei, respectiv ministrul de Externe din Letonia.

De asemenea, în calitate de invitaţi la Summitul celor Trei Mări vor participa preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedinţii BERD şi BEI, Suma Chakrabarti, respectiv Werner Hoyer, secretarul energiei al SUA, Rick Perry, şi ministrul de Externe din Germania, Heiko Mass.

Potrivit surselor politice, rezultatele preconizate ale acestui summit sunt: adoptarea unei liste de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, în prezent fiind depuse aproximativ 40 de astfel de proiecte, întrunirea anuală a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, înfiinţarea unei reţele a Camerelor de Comerţ a statelor Iniţiativei şi crearea unui Fond de Investiţii, care să contribuie la co-finanţarea proiectelor. Crearea acestui fond este o iniţiativă a Poloniei.

Sursele menţionate au precizat că există deschidere la nivelul Guvernului român pentru crearea acestui Fond de investiţii.

De asemenea, miercuri, 12 septembrie, liderul european își va prezenta, în fața Parlamentului European reunit la Strasbourg, cel de al patrulea discurs privind starea Uniunii - a anunțat oficial CE.

Discursul din acest an are loc înaintea alegerilor europene din 2019 și în contextul dezbaterii actuale cu privire la viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre. În discursul de anul trecut, președintele Juncker a schițat viziunea sa privind modul în care Uniunea Europeană ar putea evolua până în 2025 și a prezentat o foaie de parcurs pentru o „Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică”. Discursul a fost însoțit de inițiative concrete care au vizat schimburile comerciale, examinarea investițiilor, securitatea cibernetică, industria și datele. Pe această bază, liderii naționali s-au întâlnit la Tallinn, în Estonia, și au convenit asupra unei „agende a liderilor”, care cuprinde lista celor mai presante probleme și provocări pentru care trebuie identificate soluții înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. La 9 mai 2019, cu ocazia summitului care se va desfășura la Sibiu (România), se așteaptă ca liderii naționali să marcheze punctul culminant al acestui proces, exprimând un angajament reînnoit față de o Uniune care își ține promisiunile în ceea ce privește aspectele cu adevărat importante pentru cetățeni.

Discursul din acest an va fi însoțit, la rândul său, de noi propuneri, care vor fi concretizate imediat în acțiuni. Președintele va prezenta propuneri care pot aduce rezultate pozitive pentru cetățeni în perioada de până la summitul de la Sibiu și va deschide calea pentru o dezbatere amplă în perioada premergătoare alegerilor europene.

Totodată, joi, 13 septembrie, Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, vine la București pentru întâlniri cu in premierul Viorica Dăncilă, ministrul agriculturii, Petre Daea, și diverși stakeholderi. Hogan va ține și un discurs în Parlamentul României. Reamintim că în această perioadă România se află în plină criză a pestei porcine africane, care deja a condus la închiderea unor importante ferme din țară și eutanasiera a sute de mii de porci.

Tot joi, 13 septembrie, va fi în țară și Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională. Pe 13, ea va fi la Petroșani, pe 14, la Cluj, iar pe 15 septembrie, la Turda și la Alba Iulia. Reamintim că recent primarul Capitalei, Gabriela Firea, a menționat numele Corinei Crețu în contextul scandalului de la conducerea PSD, în urma Comitetului Executiv al partidului.

"Corina Crețu m-a informat că a discutat cu ceilalți comisari europeni și președintele Juncker și au întrebat-o ce se întâmplă la București, pentru că pe 5 decembrie ar trebui să înceapă pregătirirle pentru președinția rotativă, toți sunt preocupați de securitate. Doamna Crețu a spus că va transmite informațiile și că crede sau speră să se ia măsuri. M-a sunat pentru că pe parcursul verii Liviu Dragnea nu i-a răspuns la telefon. Nu că e o coaliție a mea cu Corina Crețu", a declarat Gabriela Firea, duminică seara, la România TV.